Fuad Kasumović: Zbog SDA Bošnjaci sve više tonu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Kakve su političke ambicije Fuada Kasumovića, s obzirom da ste osnivač „Pokreta za Evropu“ sa još nekoliko nezavisnih načelnika, imate li namjeru izaći na opće izbore sljedeće godine?

Ja, Fuad Kasumović nemam nikakvih političkih ambicija. Politika koja se vodi, jedinstvo Bošnjaka, jedinstvo Srba, jedinstvo Hrvata, ništa dobro narodu i građanima ove zemlje neće donijeti. Tu nema dileme. Vidite da se probudila i tzv. Herceg Bosna. Bila je zaspala u duboki san, ali budi se. Vidite šta se dešava u Republici Srpskoj. Ja smatram da je jedino riješenje ta neka nova opcija, nova nada građana. Ja nikakvu funkciju neću, iako mi mnogi nude da budem lider toga, da ne kažem i međunarodni faktor.

Ja želim da to urade neki mlađi ljudi. Ja ću svojim znanjem i ugledom, punim kapacitetom takve ljude da promovišem. A i ovo što radim mi je preteško. Ali imam moralnu obavezu da pomognem svojoj državi i građanima. Narodu se mora ponuditi alternativa.

Žestok ste kritičar SDA, stranke koja Vas je postavljala na brojne značajne funkcije?

Ta stranka mi je davala pozicije i tu nema dileme. Ali, Alija rahmetli, Sulejman rahmetli, nikad mi nisu tražili člansku kartu SDA, niti sam je ikad imao. Sramota je za stranku kakva je SDA da nema evidenciju svojih članova. A kritičar sam SDA zato jer, najbrojniji narod koji ta stranka predstavlja, Bošnjaci, sve više tonu. Ja tim ljudima ne mislim ništa loše, ali ovo kako ide ne vodi ničemu. Ovo ode predaleko i bojim se da ne dovede do novog rata. A, SDA se iznutra raspada. Ako nastave ovako, doživjet će sudbinu Stranke za BiH.

(Razgovarao M. Fazlić-Slobodna Bosna)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/