FOTO: Tarik Rustempašić, učesnik Novogodišnjeg noćnog uspona na Kalin: Oduševio nas je prizor sa Kalina

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U organizaciji PD “Koprivnica” Bugojno  u srijedu 30.12. 2015.godine organizovan je “Novogodišnji noćni uspon na Kalin”.  Sve je proteklo u najboljem redu, a pohod je protekao  uspješno. 19 naših sugrađana odlučilo se okušati u ovom veoma zanimljivom pohodu, a za portal Bugojno-danas.info govorio je jedan od organizatora pohoda Tarik Rustempašić.

–          Uspon je prošao kako smo zamislili i planirali, a cilj nam je bio doći do vrha do 23 sata. Prezadovoljan sam cjelokupnom ekipom, svi su se držali dogovora i što je najbitnije ispoštovali su planinarski kodeks. Ekipa je bila oduševljena prizorom koji se pruža sa Kalina, neki od njih su po prvi put bili na Kalinu i jedva čekaju priliku da ponovo idu, bar tako kažu. Što se tiče uvjeta za hodanje, bili su odlični, snijeg je polako padao i bila je to prava zimska idila. Problem je nastajao kada smo se približavali vrhu. Postalo je mnogo hladno i puhao je snažan  vjetar, priča za naš portal Rustempašić, kojeg smo pitali i kakav je osjećaj biti na vrhu Kalinu.

–          Osjećaj na vrhu… Hm, često postavljeno pitanje. Ja kad se popnem na bilo koji vrh osjećam se ispunjeno, zadovoljno i uvijek poželim da se vratim. Ovaj put sam osjetio posebno zadovoljstvo, što sam sa strane posmatrao  sva ta lica koja su se mrznula na vjetru koji je puhao toliko jako da se voda u bocama ledila. Ipak, svi su stajali ponosno i podignute glave. Niko se nije žalio. Ovakve slike se pamte cijeli život. Kako kažu “Na vrhu je sreća”, priča naš sagovornik.

Za kraj intervju govorio je o tome kako je zadovoljan odazivom sugrađana ali i koje su slijedeći aktivnosti PD “Koprivnica” Bugojno.

–          Što se tiče odaziva građana mogu reći da sam prijatno iznenađen. Svakodnevno su mi pisali, raspitivali se, a problem je neadekvatna oprema za zimske uspone. Zbog toga mnogi nisu smjeli  da se upute na ovakvu avanturu. Planinarenje postaje  sve atraktivnije i građani se sve više zanimaju. Prošle godine nas je bilo samo dvoje, ove godine  19 i očekujem da ćemo iduće godine morati organizovati veliki bus i i ovaj novogodišnji noćni uspon će zasigurno postati atrakcija. Mi ćemo se potruditi da svake godine  budemo što bolje organizovaniji. Planinarsko društvo Koprivnica organizuje za Dan nezavisnosti  naše države, prvog marta, već tradicionalni uspon na Kalin te pozivam sve zainteresovane čitaoce vašeg portala  da se prijave kada bude vrijeme.  Također, želim da se zahvalim vašem portalu na podršci koji nam pružate cijelo ovo vrijeme i nadam se da će tako biti i u narednom periodu, dodao je Tarik Rustempašić na kraju razgovor za naš portal.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/