Filmski scenarij Vahida Durakovića “Tri brata” podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo

Sa snimanja kratkog igranog filma "Majka" pored Vahida je turska glumica Semra Dincer
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Fondacija za kinematografiju Sarajevo donijela odluku o raspodjeli sredstava za 2021.

Među podržanim projektima je i filmski scenarij “Tri brata” Vahida Durakovića

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je 29.07.2021. donijela odluku o raspodjeli sredstava za sufinansiranje filmskih projekata u 2021. godini. U kategoriji “Sufinansiranje filmskih projekata – razvoj scenarističke građe” podržan je i scanarij radnog naslova “Tri brata” Vahida Durakovića.

Odluku o raspodjeli sredstava donio je žiri u sastavu: Ahmed Imamović, Nenad Dizdarević, Adnan Hasković, Tvrtko Milović i Anila Gajević.

U izjavi za portal Bugojno Danas Duraković je istakao: “Scenarij ‘Tri brata’ je savremena socijalna drama s elementima komedije. Okosnicu priče čine odnosi trojice braće i njihovo nesnalaženje u kapitalističkim društvenim okvirima i turbulentnom poraću. U djetinjstvu su bili troje sretne djece a sad su: vjernik, kapitalista i umjetnik. Iako su u različitim društvenim sferama, njihovi problemi su vrlo slični ili isti. U novom ‘ringu’ društvenih odnosa borba je nemilosrdna i bespoštedna. Lični ponos i karakterne razlike dodatno provociraju njihovu iracionalnost. Međusobne laži se gomilaju i komplikuju odnose dovodeći ih u apsurdne situacije. Njihovi lični problemi posao, porodica, ljubav su umreženi s tektonskim društvenim promjenama socijalizam–kapitalizam, ateista-vjernik, patrijarhalna porodica – moderna, otvorena porodica.

Kroz priču se provlači nekoliko dilema, a ključna je: Da li je istina moguća u savremenom bh društvu i da li je istina koja zakasni teret i ‘novo zlo’ ili nada da još uvijek u nama ima ljudskosti.”

Kompletnu odluku o raspodjeli sredstava možete vidjeti na linku

https://fondacijakinematografija.ba/wp-content/uploads/2021/07/ODLUKA-O-IZBORU-KORISNIKA-JAVNI-POZIV-2021-dugometrazni-dokumentarni-kratki-film-razvoj-filmskih-projekata.pdf

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/