EU osigurava dodatnih 10 miliona eura podrške za Oružane snage BiH

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Vijeće Evropske unije (EU) usvojilo je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH). Saopšteno je iz Delegacije EU u BiH. Ovim je pružena podrška za Oružane snage BiH.

Oružane snage BiH moraju imati podršku

Saopšteno je da je ova odluka dio napora Evropske unije na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu. I nadovezuje se na raniju podršku Evropske unije OSBiH. Koja je osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u novembru 2021. godine u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon OSBiH. Mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona eura najavljenu u junu 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF). I kontinuiranu podršku za EUFOR-u Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku.

“Na Dan OS BiH, Evropska unija je odgovorila na zahtjev naših partnera u BiH te najavila značajan novi paket podrške za OS BiH. Zajedničke i multietničke OS BiH izvrstan su primjer zajedničke. Ali i funkcionalne organizacije u BiH. I jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u zemlji. Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH. Kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu”, izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. Ambasador Johann Sattler kazao je ovo čestitajući svima koji služe u OS BiH želim Dan Oružanih snaga.

Taktička podrška

Navodi se da će nova mjera pomoći finansiranje nabavke terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji. Ovu pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova BiH u junu 2022. godine. Kroz osiguranje odgovarajuće opreme. Mjera pomoći će ojačati kapacitete brigade za taktičku podršku i OS BiH u cjelini.

“Pored toga, nova mjera pomoći će omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona na zahtjev NATO-a. Bilo u okviru misije EU ZSOP-a ili operacija u formatima kao što su Ujedinjeni narodi, NATO, OSCE. Te u konačnici doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Nova mjera pomoći je usvojena u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF). EPF je osnovan u martu 2021. godine, kao način za proširenje mogućnosti Evropske unije da pruži sigurnost svojim građanima i partnerima. Omogućuje Evropskoj uniji da osigura sve vrste opreme i infrastrukture oružanim snagama partnera Evropske unije, u skladu s međunarodnim pravom ljudskih prava i međunarodnim humanitarnim pravom. Nova mjera pomoći je usvojena na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH u junu 2022. godine.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/