Elmedin Dino Konaković izgubio tužbu protiv portala Dnevno.ba i Josipa Šimića!

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Općinski sud u Sarajevu, sudija Sanela Džidić postupajući u pravnoj stvari tužitelja Elmedina Konakovića,z zastupanog po advokatu Faruku Kariću iz Sarajeva, protiv tuženih Portal Dnevno d.o.o. Zagreb, ul Florijana Adreševca, broj 14. R. Hrvatska i Šimić Josipa iz Kreševa, VSP 1500,00 KM, zastupanih po advokatima Jadranku Lukiću. dr. Rami Atajiću i Belmi Balijagić Džuho, donio je.

R J E Š E NJ E

Kojim se, Općinski sud u Sarajevu oglašava ne nadležnim u ovoj pravnoj stvari, ukidaju se sve provedene mjere i radnje u postupku, a tužba tužitelja odbacuje.

Ovu odluku tek neki dan potvrdio je Kantonalni sud u Sarajevu

Dana 29. 06. 2017. godine tužitelj Elmedin Konaković je po punomoćniku Karić Faruku, odvjetniku iz Sarajeva, podnio tužbu Općinskom sudu u Sarajevu protiv tuženih, zbog članka objavljenog na portalu Dnevno.ba pod nazivom: „Josip Šimić: Zašto Dalida Burzić odlaže uhićenje Efendića i Konakovića?“ od 06. 04. 2017. godine.

U odgovoru na tužbu zaprimljenom kod Općinskog suda u Sarajevu, dana 28. 07. 2017. godine, tuženi su osporavali nadležnost Općinskog suda u Sarajevu, budući, da sukladno Zakonu o medijima, glavni urednik odgovara sukladno pozitivnim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj.

Odredbom člana 4 Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a – navedeno je, da se u članu 16 sud oglašava ne nadležnim o toku postupka, kad utvrdi, da za rješavanje spora nije nadležan sud u Bosni i Hercegovini. Sud je donio Odluku, kao u izreci Rješenja, jer su tuženi u cijelosti osporili nadležnost Općinskog suda u Sarajevu.

Imajući u vidu prethodno navedeno, da se Općinski sud u Sarajevu oglasio ne nadležnim, ukinuo sve provedene mjere i tužbu tužitelja protiv tuženih odbacio, a da je krajnji rok za podnošenje tužbe tri mjeseca od dana objavljivanja teksta, za drugu tužbu Elmedin Konaković je okasnio, jer je nastupila apsolutna zastara za podnošenje nove tužbe.

Konaković nas je tužio zbog tvrdnji objavljenih u članku: “JOSIP ŠIMIĆ: Zašto Dalida Burzić odlaže uhićenje Efendića i Konakovića?” od 06.04.2017-godine!

“…Zna Dalida Burzić još jednu mračnu, ali seksualnu tajnu Dine Konakovića, i to onu iz 2008. godine. Naime, 14. 06. 2008. godine u stanu u ulici Hadži-Idrizovoj na broju 4, na području općine Centar, bosanski košarkaš Armin Isaković nakon kraće verbalne svađe, uzeo je kuhinjski nož i zaklao svoju majku Fatimu Isaković. Nalaz tima sudskih vještaka medicinske struke potvrdio je, da Armin Isaković boluje od akutne paranoične shizofrenije, te da mora provesti najmanje dvije godine na psihijatrijskom liječenju. Sudskim vijećem predsjedavala je sutkinja Dalida Burzić, koja je oglasila Isakovića nevinim, prihvaćajući nalaze sudskih vještaka o stanju neuračunljivosti Armina Isakovića prilikom izvršenja krivičnog djela ubojstva. No, na suđenju, skrivan je jedan dugo mračni detalj i pitanje: Šta je Armina Isaković anatjeralo da ubije majku, zadavši joj u stanju velikog bijesa više ubodnih rana u predjelu vrata?! Armin Isaković i Elmedin Dino Konaković bili su bosanski košarkaši i prijatelji. Armin je bio jako privržen majci, ali ni susjedima nije jasno zašto je ubio svoju majku?! Navodno je Armin Isaković prije ubojstva majci rekao: “Nosiš moje prezime, i ti me sramotiš”, a zatim je ubio. Naš izvor iz Županijskog suda u Sarajevu tvrdi, da je tijekom 2008. godine, kada je Armin Isaković ubio svoju majku, da je istu u trenutku povratka u stan zatekao zajedno u krevetu sa svojim prijateljem i kolegom Elmedinom Dinom Konakovićem, nakon čega ju je i ubio, prije toga u stanju bijesa kazavši majci: “Nosiš moje prezime, i ti me sramotiš”! Dobro upoznati djelatnici Županijskog suda u Sarajevu sa tim slučajem iz 2008. godine, kažu, kako se to na “sva zvona pričalo u Sudu… i suci su to znali, ali nitko nije htio to spominjati”! Nakon toga, jedno vrijeme Konaković bježi za Ameriku. Kako njegov prijatelj i košarkaški kolega ne bi propjevao, Konaković se pobrinuo da bude oslobođen i trenutno prema našim saznanjima zaposlen je u Elektroprivredi BiH…”.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/