Edin iz Gornjeg Vakufa stvarnost prenosi na drvo putem portreta koje radi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Kontaktirali smo talentovanog momka iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja Edina Begovića koji stvarnost prenosi na drvo. Edin se bavi pirografijom, umjetnost crtanja vatrom odnosno užarenim vrhom po drvenoj podlozi. Otkrijte šta je Edin izjavio u intervjuu za portal Bugojno-danas.info

1. Kaži nam nešto o sebi za početak?

  • Zovem se Begović Edin i živim u Gornjem Vakufu. Rođen sam 21.3.1987. Moj život je bio težak, u 5. godini ostajem bez oca boreći se kroz život sam. Bilo je teških trenutaka, ali zahvaljuljući vjeri u Allaha, uspio sam da se izborim za svoje mjesto bod nebom. Poslije završene srednje stručne škole, radio sam u jednoj firmi i ubrzo ostao bez posla jer me mučila nepravda koja se tada dešavala.

2. Otkud ideja za pirografijom?

  • Tako sam jedan dan sjedio sa drvenim privjeskom u ruci koji mi je jedne prilike majka poklonila i razmišljao kako izgravirati i napisati svoje ime na tom privjesku. Sjetio sam se jedne stare lemilice, sjeo za sto i počeo gravirati, shvatio sam da na taj način mogu izgravirat prvi crtež, a to je bila džamija koji sam poklonio komšinici za rođendan. Sve više mi se sviđao taj način crtanja po drvetu, koji će kasnije se ispostavit stručno zove pirografija, umjetnost crtanja vatrom ili užarenim vrhom po drvenoj podlozi.

3. Kako si dobivao podršku?

  • Počeo sam sve više da radim, uživao sam u svakoj povučenoj crti po drvetu, volio sam to što radim, a ljudima se to počelo sve više sviđati, svi oni koji su dolazili meni u goste, tražili su da im nacrtam sliku, što mi je dodatno davalo motivaciju i vjeru da to što radim vrijedi. Nevjerovatno je to što sam, prije nego sam znao išta o toj umjetnosti koja se zove pirografija, ja već koristio sve načine crtanja baš onako kako je objašnjeno na internetu o pirografiji. Počeo sam objavljivati svoje radove na Facebook stranici gdje sam i dobivao podršku i narudžbe.

4. Tvoj rad je stigao i do Edina Džeke, koji si mu lično dao?

  • Jedna slika portret koji sam objavio među prvim slikama izazvao je veliku pažnju kod ljudi, bio je to portret Edina Džeke. Rođak iz Kanade bio je fan Manchester Citija, poslao je tu sliku na oficijelnu stranicu M.C. gdje su Englezi ubrzo objavili najbolje ilustracije igrača među kojima se našla i moj portret Džeke gdje se Džeko oglasio komentarišući sliku kako mu se sviđa i kako je to odlična umjetnost. Prilikom Džekine posjete Gornjem Vakufu poklonio sam Edinu portret gdje se on iznenadio prepoznavši sliku sa Manchester Facebook stranice.

5. Nakon Edina Džeke dobivaš pozive na gostovanja

  • Od toga momenta počinje moj uspon u umjetnosti gdje je i Dnevni avaz objavio članak o meni i mojim radovima, dobivam poziv od TV Bugojno da gostujem u emisiji obični ljudi, neobične priče, poziv dolazi i od Face tv da gostujem u emisiji Face magazin i tada stičem još veću popularnost. Primjećuje me i Art kuća sevdaha gdje sam dobio poziv za izložbu. Sve više se tražile slike koje su završavale po cijelom svijetu.

6. Koliko vremenski treba da se uradi jedan portret?

  • Da se uradi jedan portret potrebno je 5 sati konstantnog rada zavisno opet od toga koliko se osoba nalazi na slici.

7. Kakvi portreti su najtraženiji?

  • Najtraženiji su portreti gdje mušterije traže da im crtam djecu, da crtam parove, kako bi iznenadili svoje najbliže jednim unikatnim radom na drvetu.

8. Koji je tvoj životni moto?

  • Sve što se radi iz ljubavi to ima vrijednost, i uspjeh dolazi sam po sebi.

Kontakt za narudžbe: 061 547-567 Ili na Facebook profil Edin Begovic

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/