Dva dana prije isteka porodiljskog nazvao radnicu: Budi sretna, ali dobila si otkaz

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Sve veći broj zaposlenih majki je prisiljen da se vrati na posao šest mjeseci ili čak tri mjeseca nakon porođaja jer ih poslodavci zovu da dođu i počnu raditi, prijeteći da će, u suprotnom, dobiti otkaz.

To potvrđuje i slučaj Banjalučanke Tijane P., koja je prije nekoliko mjeseci doživjela šok kada ju je poslodavac dva dana prije nego što joj je isteklo bolovanje obavijestio da je dobila otkaz. Ovakva odluka uslijedila je nakon što je ova mlada žena prethodno odbila da prekine porodiljski dopust i vrati se na posao, pišu Nezavisne novine.

“Spremala sam se da počnem raditi za dva dana, šef me pozvao i jednostavno rekao da za mene nema mjesta. Još mi je rekao da budem sretna što mi nije dao otkaz na porodiljskom, pošto nisam htjela da se vratim ranije na posao”, priča Tijana, dodajući da se šokirala jer je ostala bez posla s dvoje male djece i kreditom, a sav teret izdržavanja porodice pao je na muža.

Goran Stanković, pravnik u Savezu sindikata RS, kazao je da je ovo praksa sa kojom se vrlo često susreću posljednjih godina. Ipak, ruke im praktično ostaju vezane.

“Radnice koje su nam se obraćale se boje otkaza pa nam nisu ni u jednom slučaju rekle svoje podatke, imena, nazive firmi, ništa na osnovu čega bismo mi mogli reagovati”, kazao je Stanković.

On je istakao da poslodavci radnice najčešće uhvate na priču da moraju davati platu i njoj i drugoj radnici koju zaposle i da im se to ne isplati.

“Dodatni problem je što poslodavci uopšte ne prijave Fondu za dječiju zaštitu RS da se radnica vratila s bolovanja, već uredno nastave i dalje refundirati njihove plate”, naglasio je Stanković.

Nedeljko Jović, v.d. direktora u Fondu za dječiju zaštitu RS, kazao je da se proteklih godina procenat porodilja koje na sopstveni zahtjev prekidaju bolovanje i vrate se na posao prije isteka odsustva od 12, odnosno 18 mjeseci, kretao između tri i pet posto.

“U 2014. godini ukupno 3.445 zaposlenih majki je bilo na porodiljskom bolovanju, u 2015. godini 3.423, a u prošloj godini 3.480. Najveći broj majki je prekinuo bolovanje i vratio se na posao u 2014. godini – ukupno 179, u 2015. na posao se ranije vratilo 150, a prošle godine 85 majki”, naveo je Jović.

Iz Fonda pojašnjavaju da ukoliko se majka vrati na posao prije isteka porodiljskog ima pravo da u toku radnog dana koristi sat vremena za dojenje.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da nigdje u svijetu poslodavci ne plaćaju porodiljsko odsustvo.

“To sve treba da ide na teret države. Mi nemamo ništa od toga što plaćamo za nekoga ko ne može raditi, a trudnoća nije bolest”, kazao je Škrebić.

Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, kazala je da se u proteklih nekoliko godina značajno smanjio broj žalbi radnica koje se odnose na zaštitu prava iz radnog odnosa porodiljama i trudnicama.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/