Države u kojima je najlakše započeti biznis: BiH na 81. mjestu i najlošija u regiji

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Započeti određeni biznis nije nimalo jednostavno, ali postoje države u kojima je procedura započinjanja biznisa mnogo jednostavnija i lakša od ostalih. Svjetska banka napravila je listu zemalja u kojima je na osnovu određenih parametara najlakše i najteže pokrenuti posao, a BiH se nalazi na nezavidnoj 81. poziciji.
Države u kojima je najlakše započeti biznis: BiH na 81. mjestu i najlošija u regiji
Svjetska banka realizirala je 10 područja poslovanja, među kojima su pristup električnoj energiji, registracija imovine, dobijanje kredita, prekogranična saradnja, dobijanje dozvola, zaštita malih investitora, porezi i dr. Analiza je izvršena u 130.000 kompanija i u 139 zemalja, prenosi Business Insider.

Zanimljivo je da su određene zemlje visoko pozicionirane kada je u pitanju kategorija započinjanja biznisa, ali zato imaju poteškoće u procesu priključenja električne energije ili registraciji imovine.

BiH u kategoriji lakoće započinjanja biznisa zauzima 124. poziciju, ali je generalno plasirana na 81. mjesto na osnovu svih parametara. Naša zemlja je općenito loše pozicionirana u svim kategorijama. Tako je u BiH izuzetno teško dobiti dozvolu za priključak električne energije, a po visini poreza zauzima 133. mjesto. Najbolje smo plasirani po pitanju prekogranične saradnje i to na 36. mjestu.

Najbolje pozicionirana država iz regije je Makedonija na 10. mjestu, zatim Slovenija na 30. mjestu, Hrvatska na 43., Srbija na 47, a Crna Gora na 51. mjestu.

Na vrhu liste zemalja u kojima je najjednostavnije započeti biznis je Novi Zeland, koji je najbolji u većini parametara, a zatim slijede Singapur, Danska i Hong Kong.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/