Drugi dan Festivala Fedra BiH Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Drugi dan Festivala u okviru Pratećeg programa odigrana je predstava „Kaos prije premijere“ u izvedbi Dječije dramske skupine HKUD Didak Gradnići, a u režiji Andrijane Zubac.

Dječija dramska skupina iz Gradnića osnovana je u martu 2019. godine, a djeluje pri HKUD „DIDAK“ Gradnići, Čitluk. Predstava „Kaos prije premijere“ na šaljiv način govori o grupi djece koja se prijavljuju na audiciju želeći se okušati u glumi. Nakon što su dobili svoje mjesto u predstavi Snjeguljica i počeli raditi na njoj, nastaje haos. U predstavi se nastojala dati prilika razigranosti i bezbrižnosti kroz igru i ples, u skladu sa njihovim godinama.

U Takmičarskom programu JU Centar za kulturu Zavidovići odigrala je predstavu „Ifigenija“. Predstava je nastala po motivima drame Lane Šarić, a režiju i adaptaciju potpisuje Alma Osmanović.

Autorica teksta temelji svoj dramski tekst na motivima drame starogrčkog dramatičara Euripida. Dva glavna motiva oko kojih formira novi tekst su motiv rata i motiv porodice. „Na nivou porodice, u kojoj su kraljevi i kraljice samo roditelji, a Ifigenije i Ahilej samo njihova djeca, ova priča poprima skoro monstruozne razmjere, pa ipak ostaje bolno prepoznatljiva i svakodnevna. Živimo u vremenu u kojem se sve više govori o zapostavljanju mladih u korist interesa odraslih, slušamo o zlostavljanjima i iskorištavanjima mladih, o razvodima i raspadanjima porodica u kojima su žrtve djeca i mladi. Upravo na tom nivou ličnog, porodičnog odnosa možemo naći još jedan veliki razlog za postavljanje Ifigenije. Žrtvovanje Ifigenije odricanje je prava na budućnost mladoj generaciji, a njezina dobrovoljna žrtva herojski je čin i pokušaj spašavanja prije svega porodice kao osnovne ciglice društva, pa onda i cijelog društva za koje se žrtvuje. Naravno da je ta i takva žrtva besmislena jer ne sastavlja, nego rastavlja porodicu i dokida budućnost, a pozorište za mlade o tome mora progovoriti.“- poručuju iz Zavidovića.

Sutra je na programu DIS- Pozorište mladih Banja Luka sa predstavom „Zakon za Gulivera“, u režiji Ognjena Bogdanovića sa početkom u 20:30.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/