Dragan Mučibabić – veliki zaljubljenik u antikvitete

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Na adresu bugojanskog kolekcionara Dragana Mučibabića stižu brojne čestitke nakon gostovanja u Herceg Novom gdje je, povodom Dana žena, upriličio izložbu ljubavnih razglednica, koja je u tome crnogorskom gradu bila otvorena do 20. marta.

Posebno su mu, veli, drage čestitke njegovih Bugojanaca, kolega i prijatelja, jer mu oni na taj način daju podršku da se nastavi baviti sakupljanjem eksponata i starina, koje su njegova velika ljubav.

– Utisci su fantastični. Izložba je pobudila veliki interes tamošnjih medija i građana, posebno žena, koje su je posjetile u velikom broju, kaže Dragan.

Ističe da ljubavne razglednice, s kojima se predstavio, čine tek mali dio bogate kolekcije antikviteta i drugih stvari iz daleke i bliže prošlosti, koje posjeduje u svom privatnom kućnom muzeju.

-Izložio sam oko 250 razglednica, od kojih je većina nastala u periodu Austrougarske monarhije, od 1900. do 1940., između Prvog i Drugog svjetskog rata. Na njima su, uglavnom, motivi žena. Mnoge prikazuju tadašnji način odjevanja i komunikacije mladih ljudi, koji su ljubav najčešće iskazivali slanjem dopisnica ili razglednica, naglasio je.

Radi se, dodaje, o vrlo rijetkim razglednicama koje je, osim u BiH, nabavljao u mjestima u kojima je dosad živio, te u zemljama regiona, u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, pa i u dalekoj Americi.

Uvjeren je da svaka od njih ima svoju priču i emociju, i da su izuzetno vrijedne za historiju Bugojna i BiH, kao i sve druge kolekcije koje s ljubavlju čuva više od trideset godina.

-Imam više od stotinu različitih kolekcija, od kojih je posebno interesantna etno-kolekcija, koju čini bakarno i zemljano posuđe, ibrici, sahani, ćilimi, serdžade, stare torbice, i sve drugo što čini kulturno-historijsku baštinu ovih prostora, ističe Mučibabić.

Priznaje da je pomalo razočaran što Bugojno nema svoj muzej, i što dosadašnje inicijative da se on otvori nisu nailazile na podršku nadležnih organa.

Nada se da će se situacija po tom pitanju uskoro promijeniti što bi, tvrdi, bilo poželjno, s obzirom da mnogi dragocijeni predmeti, naročito oni koji su izrađeni od vune, u posljednje vrijeme propadaju, jer ih nije u stanju sam zaštititi.

Ipak, poteškoće s kojima se svakodnevno susreće nisu ga spriječile da odustane od sakupljanja starina, u koje se zaljubio još kao dječak.

-Kao i sva druga djeca sakupljao sam najprije klikere i markice, a onda sam se počeo zanimati za starije, vrijednije predmete. Neke sam dobio na poklon, neke kupio. I danas mi je, vjerujte, draže dati 2-3 KM za neku starinu, nego popiti kafu. Vjerovatno će tako biti dok god sam živ, poručuje ovaj Bugojanac.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/