Dragan Mučibabić: Sramota je da Bugojno nema muzej, a manji gradići imaju

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Dragan Mučibabić je veliki kolekcionar antikviteta muzejske kolekcije. Sa Draganom smo bili na njegovoj izložbi u Islamskom centru princeze Dževhere gdje nam je ispričao kako je sve krenulo, odakle želja prema kolekcionarstvu antikviteta te koja mu je najveća želja.

Prije 30 godina sam počeo da skupljam kao dijete, dolazio sam u kontakt sa starim vrijednim predmetima kod rodbine. Kod mamine rodbine je bilo puno eksponata starih, starim satovima, to me zainteresovalo, sviđalo mi se, lijepi predmeti koji odudaraju od one klasike, kada ugledaš stari austro-ugarski sat, stari luster iz austro-ugarskog perioda od porculana, mesinga.

Volio sam da skupljam svašta kao dijete, klikere, žvake, markice, stari novac, satove i onda je to prešlo u pasiju tj. ljubav prema eksponatima. Kroz kolekciju dođeš u dodir sa raznim drugim predmetima. Skupio sam preko 500 zemljenih ćupova, preko 200 starih pegli oko 100 različitih iz čitavog svijeta, 220 starih radija. Počeo sam da skupljam ćilime kako bih uredio izložbu. 

Prvu izložbu sam napravio 2006. godine u Kulturnom centru princeze Dževhere koju je posjetio ambasador Saudijske Arabije. Poslije 5 godina sam napravio opet izložbu u istom centru. Nakon toga je bila izložba u Kupresu, Novom Travniku. Jedne godine sam napravio izložbu u KSC Bugojno za Bajram, također sam napravio izložbu starih radija.

Također posjedujem oko 100 foto aparata, oko 100 džepnih, 150 zidnih i oko 50 zidnih, kaminskih satova. 

Cilj svega ovoga je da se u Bugojnu osnuje muzej za koji se mi borimo već 5,6 godina da Bugojno ima muzej. Da bi se jedan muzej osnovao i popunio treba desetine godina, a ja koji sam skupljao 30 godina, ja imam sve. Ne znam u čemu je problem. 

Grad Bugojno gubi čekanjem, ima sve, a nema ništa. Do mene nije. Sramota je da Bugojno nema muzej, a manji gradići imaju. “, ispričao je Dragan Mučibabić otvoreno za portal Bugojno-danas.info

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/