Dopustimo Ramazanu da nas promjeni i da na kraju mjeseca budemo pobjednici – Zekerijah ef. Ribo

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Sezona u sezoni, naziv je hutbe koju je održao Zekerijah ef. Ribo na džumi u džamiji princeze Dževhere u Bugojnu prošlog petka.

Riječ -sezona- dolazi nam iz Latinskog i iz Francuskog jezika a znači sijanje. To bi u krajnosti značilo doba godine kada se odvija sjetva ili neka djelatnost koja donosi korist široj zajednici ljudi.

Naravno ovdje je riječ o sezoni dobrih djela.

Inače, Allah dž.š. je iz Svoje milosti svaki dan vjerniku učinio sezonom dobrih djela. Mi u jednom običnom danu možemo zaraditi dobrih djela da ih ne možemo izračunati ni do sada otkrivenim ni neotkrivenim kalkulatorima i ciframa. Pođimo samo od sabah namaza. Čuli smo hadis Poslanika a.s. gdje je kazao: “Dva rekjata sabahskog sunneta su vrijednija od dunjaluka i svega što je na njemu”.

Ko to danas može da procijeni vrijednost ovoga svijeta i svega što je na njemu?

Ne može niko.

Kao što zarađujemo dobra djela isto tako Allah dž.š. nam čineći ista i grijehe prašta. Čuli smo i za hadis gdje je Poslanik a.s. rekao:”Onaj ko donese jedan salavat na mene, Allah dž.š. donese na njega deset salavata, upiše mu deset dobrih djela i izbriše mu ili oprosti deset grijeha.”

I pored ovoga Allah dž.š. ne staje na ovome, nego želi da vjernicima da još više, želi da nam sezonu u sezoni dobrih djela. Pred nama je jedna takva, a ona je Ramazan.

Kolika je Ramazan blagodat i sezona u sezoni, govori i činjenica da nam Allah dž.š. nekoliko puta u Ramazanu prašta grijehe.

Onaj ko isposti Ramazan vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi bit će mu oprošteni grijesi.

Onaj ko klanja za imamo u mjesecu Ramazanu -misli se na teraviju- vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.

Allah dž.š. najviše Svojih robova oslobodi kazne -vatre- u zadnjoj trećini Ramazana.

Onaj ko noć Lejletu-l- kadra provede u ibadetu, vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi bit će mu oprošteni grijesi.

Kada nastupi zadnja noć Ramazana-zadnji iftar, Allah dž.š. postačima oprašta grijehe i nagrađuje ih za ispošteni mjesec.

“Post je moj i Ja za njega posebno nagrađujem” – rekao je Allah dž.š. u hadisu kudsijju.

Prva trećina Ramazana je milost, druga trećina je oprost, a zadnja trećina je oslobađanje vatre.

Ashabi su čuli Poslanika a.s gdje govori:”Propao je, propao je, propao je. Pa su ga pitali. “A ko Božji Poslaniče”? Odgovorio je:” Onaj ko dočeka Ramazan-koga Allah poživi u Ramazanu-a ne zasluži oprost-onaj kome ne bude oprošteno.

Braćo, sve ovo, pa i sve druge blagodati Allah dž.š. nam daje zbog nas samih. Doziva nas, daje nam, pruža nam, a sve ostalo je na nama. Da li ćemo prihvatiti ili odbiti ovo sve.

Zato, pripremimo se za doček ovoga Allahovog gosta, ovorimo mu svoja vrata, lijepo ga ugostimo u svojim kućama i porodicama, utrkujmo se u tome da što više poklona koje nam donosi prihvatimo.

Kaže Allah dž.š.

“I NASTOJTE DA ZASLUŽITE OPROST GOSPODARA SVOGA I DŽENNET PROSTRAN KAO NEBESA I ZEMLJA PRIPREMLJEN ZA ONE KOJI SE ALLAHA BOJE”.

Preispitajmo se, očistimo i iščistimo svoje nijete i namjere. Dopustimo Ramazanu da nas promjeni i da na kraju mjeseca budemo pobjednici a ne oni koji su propali.

GOSPODARU UČINI NAS DA DOČEKAMO RAMAZAN I OPSKRBI NAS SVAKIM DOBROM I NAGRADOM S KOJOM NAM DOLAZI, AMIN.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/