Donjovakufljani se bore protiv diskriminacije u sportu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Članovi donjovakufske omladinske organizacije DVOC, na čelu s koordinatorom projekta Amerom Hodžićem, organizirali su druženje s dječacima i djevojčicama iz Košarkaškog kluba Promo. Cilj druženja u Donjem Vakufu je da kroz igru pokažu mališanima da nema mjesta bilo kojoj vrsti diskriminacije u sportu te da zajedno trebaju da slave raznolikost kroz igru.

Pružiti priliku

– Raduje me činjenica da su Donji Vakuf i omladinska organizacija DVOC predstavnici BiH u borbi protiv bilo kakve diskriminacije u sportu. Kroz rad s djecom pružamo im priliku da na kreativan način izraze svoje stavove, a i da nauče korisne stvari o samom problemu diskriminacije i načinima rješavanja problema – kazao nam je Hodžić.

Dodaje da se DVOC prošle godine pridružio hiljadama evropskih grupa da iskoriste moć fudbala kako bi predstavili ujedinjeni stav protiv diskriminacije te se izjasnili kao “Football People”.

amer-hodzic11

Hodžić: Kreativno izražavanje

– Drago nam je da je DVOC dio velikog UEFA-inog programa podrške jednakosti i antidiskriminaciji, a mi ćemo kroz naše aktivnosti, na način prilagođen našoj okolini, pokušati ostvariti ciljeve, tj.  educirati mlade o problemu diskrimanicije i kako ih riješiti – objašnjava Hodžić.

Hodžić nam je još kazao da u budućnosti planiraju još niz projekata koji će mladima omogućiti ljepšu budućnost.

Izraziti stavove

– Cilj nam je da omladina u Donjem Vakufu bude zadovoljna i da kroz sport pokuša izraziti svoje stavove, jer sport omogućava da mladi ljudi iz malih sredina naprave sebi bolju budućnost. Za sljedeću godinu planiramo regionalni projekt zajedno s Jajcem, Bugojnom, Travnikom i Gornjim Vakufom – Uskopljem – ističe Hodžić.

Edukacija mladih

Članovi omladinske organizacije DVOC rade ovakve projekte kako bi svake godine uključivali što više sportskih klubova, udruženja i organizacija te educirali mlade o svakodnevnim problemima diskriminacije u svijetu.

– Nadamo se da ćemo projektima koje radimo, osigurati bolje sutra omladini u Donjem Vakufu i da će se u budućnosti sve više mališana aktivno baviti sportom – kaže Hodžić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o