Donji Vakuf uskoro prestiže Bugojno po iznosu budžeta, krah konstituirajuće sjednice u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Nacrt budžeta Općine Donji Vakuf za 2021.godinu, u iznosu od 6.500.000 KM, usvojen je većinom na drugoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 04.02.2021. u zgradi Općine Donji Vakuf.

Dok je u Bugojnu u petak održana konsituirajuća sjednica na kojoj je medijima onemogućeno prisustvo tokom rada sjednice već samo na početku kako bi nas svjesno iskoristili u ličnu promociju kroz fotografiranje i video snimke, a na izboru najboljih sportista Bugojna isti dan u večernjim satima u istoj sali bude preko 60 osoba plus većina bez maske i to nije smetalo načelniku da se manifestacija održi a prisustvo medija na sjednici vijeća je smetalo, čak i kamera da ostane upaljena da snima bez fizičkog prisustva snimatelja.

U Donjem Vakufu to nije bio slučaj, u četvrtak je održana 2. redovna sjednica i mediji su neometano bili prisutni koliko im je volja bila.

Donji Vakuf je usvojio nacrt budžeta a Bugojno tek u petak odluku o privremenom finansiranju za 3 mjeseca tekuće godine a budžet može čekati jer ga zapravo i nema. Za 2020. godinu je planiran u iznosu od 9 miliona i 116 000 KM a niko ne zna gdje je novac otišao i da li je prihodovano 9 miliona i 116 000 koliko je planirano. Teško je povjerovati da su u Bugojnu 2020. godine prihodi i rashodi prelazili 5 miliona KM od planiranih 9 miliona po jednoj stavci.

Prema mnogim parametrima Donji Vakuf djeluje puno ozbiljnije od općine Bugojno i pretenduje da postane jača općina od Bugojna kada je u pitanju žila kucavica grada a to je budžet općine.

Kada je Centralna izborna komisija objavila konačne rezultate izbora svima je bilo jasno da će većinu u Bugojnu ponovo činiti SDA i HDZ 11+2 i da će se sjednica vijeća brzo zakazati, ali unutarnja previranja oko dogovora ko će odustati od mandata u SDA Bugojno, konstituirajuća sjednica je zakazana tek 45 dana nakon što je CIK potvrdio rezultate izbora. Certifikati i odricanje od mandata nikako nisu razlog za ne održavanje sjednica.

Kako saznaje portal Bugojno Danas od izvora bliskih portalu, pojedini direktori su izrazili nezadovoljstvo što su morali predati mandat kandidatima koji nisu osvojili potreban broj glasova da postanu vijećnici. Nisu svi direktori i rukovodioci odstupili od mandata pa se tako stvara razlika između članova, neki mogu a drugi ne mogu te je to bio jedini razlog što se čekalo 45 dana do zakazivanja sjednice. Kako ne bi izrazili nezadovoljstvo kad ih je narod birao da ih gleda u vijeću a ne da navuku glasove za one koji su ušli u vijeće nezasluženo i koji neće biti aktivni vijećnici kao što bi to bili oni koji su morali predati mandate.

Da li ćemo na sljedeću sjednicu čekati ponovo mjesec, dva, tri, ostaje da se vidi…

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/