Dolazi nam zima: Od sutra snježne padavine u većem dijelu BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje oblačno s padavinama. Na istoku Bosne prijepodne bez padavina. U Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne prognozira se između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom.

U Hercegovini od 30 do 70 litara. U centralnim područjima između 15 i 25 litara, a u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od pet do 15 litara padavina po metru kvadratnom. Prijepodne u nizinama većinom kiša, u Krajini i susnježica.

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, pogotovo tokom noći na utorak, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u većem dijelu Bosne.

Snijeg se ne predviđa na krajnjim sjevernim područjima zemlje i većinom u Hercegovini, gdje se od večernjih sati snijeg očekuje samo na planinama.

S obzirom na to da se najjače padavine prognoziraju od poslijepodnevnih sati u ponedjeljak do jutarnjih sati u utorak, predviđa se i visina sniježnog pokrivača od pet do 15 centimetara. Od dijela centralne Bosne prema zapadu i Krajini sniježni pokrivač može biti i viši.

U većem dijelu Bosne prije podne vjetar mijenja smjer na sjever umjerene jačine, prolazno i sa jakim udarima.

U Hercegovini, istoku i jugozapadu Bosne prije podne jako jugo, koje će oslabiti od sredine dana i od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever.

Temperatura zraka prije podne od pet stepeni u Krajini gdje će i biti najhladnije, do 18 stepeni na istoku i jugu zemlje. U drugoj polovini dana temperature zraka u cijeloj zemlji su u opadanju.

U utorak se očekuje snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na cijelom sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Na planinama u Hercegovini snijeg. Prognozirana količina padavina se kreće između deset i 20 litara po metru kvadratnom, lokalno do 30 litara.

Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Temperatura zraka u Bosni između nula i četiri stepena. Temperatura zraka u Hercegovini između sedam i 12 stepeni.

U srijedu snijeg ili susnježica u većem dijelu Bosne. Na krajnjem sjeveru zemlje i u Hercegovini kiša. Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između pet i 15 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini do pet litara po metru kvadratnom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka u Bosni između nula i četiri stepena. Temperatura zraka u Hercegovini između sedam i 12 stepeni.

U četvrtak u Hercegovini prije podne se prognozira smanjenje oblačnosti. U Bosni slab snijeg ili susnježica u centralnim i istočnim područjima.

Na sjeveru Bosne slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između nula i pet stepeni. Temperatura zraka u Hercegovini između sedam i 13 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

FENA

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o