Dok BiH ekonomski kleca, tri njene općine Europa doživljava kao – ekonomsko čudo!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Dok Bosna i Hercegovina ekonomski kleca, tri njene općine Europa doživljava kao –ekonomsko čudo! Ugledni Financial Times svrstao je tri susjedne općine Tešanj, Žepče i Teslić među deset regija u…

Dok Bosna i Hercegovina ekonomski kleca, tri njene općine Europa doživljava kao –ekonomsko čudo! Ugledni Financial Times svrstao je tri susjedne općine Tešanj, Žepče i Teslić među deset regija u kategoriji najboljih investicijskih lokacija u Europi po troškovnoj učinkovitosti. Glavni kriteriji su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života i prijateljsko poslovno okruženje, piše Dnevni list.

Kako su i čime Tešanj, Teslić i Žepče privukli pažnju Europe? Njihov ekonomski uspon počeo je prije nekoliko godina i danas prednjače u BiH po stalnom razvoju i privlačenju inozemnim investicijama. Primjerice, poznata nizozemska kompanija T.S.R. Trading koja se bavi proizvodnjom svih vrsta prikolica, otvara u Tesliću svoju fabriku. Kupili su zemljište, izgradnja pogona je u toku, a fabrika počinje s radom 1. kolovoza i u startu će zapošljavati 60 radnika, a već do kraja godine primit će još 120 radnika. Ili: tvrtka „Direkcija KS“ čiji je vlasnik država Srbija ulaže milijun maraka u novu tvrtku koja će nastati reorganizacijom poduzeća namjenske industrije „Zrak“ iz Teslića. U ovoj općini do kraja su pojednostavili proceduru za registraciju tvrtki, a svakom investitoru 24 sata su na raspolaganju općinske službe. Izgrađene su dvije moderne industrijske zone i već se planira njihovo proširenje.

U Tesliću je ovog trenutka oko 7.000 zaposlenih, a općina sa po 5.000 maraka stimulira poduzeće za svako novootvoreno radno mjesto. Samo u ovoj godini za poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi iz općinskog proračuna bit će investirano oko milijun maraka. Tešanj je čudo za sebe. U toj općini ovog trenutka posluje 20 tvrtki iza kojih stoje inozemni investitori. Poduzeća iz Tešnja svoje proizvode izvoze u 60 država, a godišnje se u prosjeku realizira oko 90 milijuna novih investicija!

U Tešnju ima oko 11.000 zaposlenih, a samo u prošloj godini ekonomska razmjena ove općine sa svijetom bila je teška 675,7 milijuna maraka. Pokrivenost izvoza uvozom lani je iznosila 101,85 posto. O kakvom se ekonomskom razvoju radi, dovoljno svjedoči podatak da godišnji promet tešanjskih tvrtki iznosi 1,5 milijardi maraka i da njihovi proizvodi čine ogromnih 3,7 posto ukupnog izvoza iz Bosne i Hercegovine. – Tešanj je dom iznenađujućih industrijskih klastera usprkos stagnirajućoj ekonomiji, visokoj nezaposlenosti i disfunkcionalnoj vlasti u Bosni i Hercegovini – objavio je ovog tjedna utjecajni britanski list Ekonomist.

Ni Žepče, koje se nalazi na desetom mjestu u svijetu po proizvodnji malina, ne posustaje. U ovoj općini registracija tvrtke ne traje duže od 24 sata. Investitorima je općina na apsolutnoj usluzi i da bi ih privukla, smanjuje tvrtkama naknadu za rentu i uređenje zemljišta u industrijskoj zoni za 35 do 75 posto, zavisno od toga koliko imaju zaposlenih.

Samo u posljednje dvije godine u Žepču je otvoreno deset novih tvrtki sa inozemnim kapitalom, a investitori su iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske, Norveške i Italije. Osnovan je i Lokalni ekonomski forum u kojem je 17 predstavnika javnog i privatnog sektora iz općine i gotovo pa svakodnevno se sastaju – analiziraju urađeno i prave još bolje uvjete za privatni sektor, objavio je Dnevni list.

dnevni list

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/