Dodik: SNSD i HDZ imaju dogovor da ne smetamo jedni drugima, to trebaju shvatiti i Bošnjaci

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Mostaru održao sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem su razgovarali o saradnju ove dvije stranke i procesu formiranja vlasti na državnom nivou.

“Imamo veoma važne i jasne dokaze uspješne saradnje i tako ćemo nastaviti. Koodiniramo politike i aktivnosti. HDZ i SNSD koji su konotirane od međunarodne zajednice kao problem u BIH, sada se javljaju kao rješenje brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora”, rekao je Dodik.

On je kazao da danas SNSD i HDZ samo potvrđuju partnerstvo.

“Primjer naše saradnje može poslužiti i drugima. Imamo razlike, kao što je pogled na NATO, ali ne insistiramo na njima i rješavamo druga pitanja. Nemamo konfrotacije bilo gdje, spremni smo da radimo na uspostavljanju vlasti s onima koji imaju podršku i matematiku, u rokovima koji su predviđeni i da konstituišemo Predstavnički dom i ustabilimo procese”, dodao je.

Lider SNSD-a je kazao da će se raditi na deblokadi procesa, prije svega projekata važnim za RS.

“Svjesni smo da će biti problema, ali insistirat ćemo na tome. S HDZ-om imao dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda smo riješili mnogo problema. Afirmisat ćemo zemlju tri konstitutivna i ravnopravna naroda i dva entiteta. Neće se ništa mijenjati ako bude tako i afirmisat ćemo ustavne pozicije Ii pokušat ćemo pribaviti predznak dobrih momaka jer poštujemo Ustav BiH. Čović i ja smo privrženi Ustavu BiH. Nastavit ćemo s prepoznatljivom politikom i ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje”, dodao je.

Dodik nije odgovorio na pitanje da li bi više volio da mu partneri u vlasti bude Osmorka ili SDA.

“Mi imamo 12 ruku, Osmorka 12, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i da deblokiramo stvari”, kazao je.

Na pitanje novinarke Klix.ba da li se razgovaralo o tome na kojim ministarstvima će insistirati SNSD i HDZ, te da li je Zoran Tegeltija kandidat za ministra finansija, a Ana Trišić Babić za ministricu vanjskih poslova, Dodik je odgovorio: “To nije bilo na stolu, ali prvi put kada ja budem imao saznanja o tome, nazvaću vas da vas obavijestim o tome da prvi da objavite vijest.”

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/