Dodik se pohvalio: Prosječna plaća u RS-u za pet eura veća nego u FBiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se danas na Twitteru iznoseći tvrdnje da je RS ekonomski uspješniji entitet.

Kako je reao, “često se od strane subjekata iz FBiH u javni eter šalju neistine o Republici Srpskoj i o njenom ekonomskom stanju”.

“Pravi se lažni narativ koji je usmjeren ka tome da se Republika Srpska okleveće, predstavi lošijom i onom koja samo što nije propala. Ono što ih demantuje je samo jedan mali, ali dovoljan, uvid u statistiku i podatke objavljene od strane nadležnih, a to je da je prosječna plata u Republici Srpskoj veća od one isplaćene u FBiH”, napisao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “dok je u RS prosječna plata za 2022. godinu iznosila 585 eura, u FBiH je ona niža i iznosila je 580 eura”.

“Obračun je rađen po istoj metodologiji. Još jedna dobra stvar u RS-u – prosječna plata u januaru 2023. godine iznosila je 622 eura, dok za FBiH nema podataka”, napisao je Dodik.

Inače, Dodik se već godinama trudi dokazati da je RS razvijeniji i ekonomski uspješniji entitet. Pritom vješto koristi one podatke koji govore u prilog toj tvrdnji. S druge strane, mnogi statistički parameti su na strani FBiH, ali ih Dodik redovno ignorira.

No, valja naglasiti da je BiH u cjelini jedna od najsiromašnijih država na svijetu, pa poređenje entiteta nekad zvuči tragikomično.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/