Dodik optužio Amerikance da pripremaju oružanu pobunu u BiH koju bi predvodili “muslimani”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Amerikance da pripremaju oružanu pobunu u BiH “koju bi predvodili muslimani”, zaoštravajući na taj način do apsurda sukob koji ima s Amerikom otkako je dospio na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

Nezadovoljan jer ga je ambasada SAD prozvala kao političara koji je izazivač stalnih sukoba i napetosti te predvodnik napada na tijela vlasti BiH i nastojanja da se ona blokiraju, Dodik je danas kazao da bi američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja zbog toga trebalo protjerati.

Dodik je u izjavi za Srnu podsjetio da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u RS-u.

“Kavazović je govorio i da Vlah ne može biti načelnik Srebrenice, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem”, poručio je Dodik, stoji u objavi na dodik.net.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren.

“Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od vjerskih poglavara, i ostaje diplomata”, konstatovao je Dodik.

Ambasada SAD-a je, u komentaru objavljenom u ponedjeljak, navela kako su izjave političara i vjerskih vođa kojima se prijeti nasiljem neprihvatljive istaknuvši kako upravo političari, i to oni poput Dodika, zapravo stvaraju probleme zbog kojih i slijede takve izjave.

Ambasada je istakla kao su tačne reisove konstatacije o tome da su na djelu pokušaji potkopavanja institucija BiH, a kao krivca za to izravno su označili Dodika, opisavši ga kao onoga koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH.

Dodiku su te ocjene predstavljale “crvenu krpu” pa je američkoj diplomatiji uzvratio optužbama da oni već godinama pogoduju samo Bošnjacima te stoga sada brane i Kavazovića.

Podsjećamo, SAD su do sada sankcionisale Dodika u dva navrata. Prvi put je na “crnu listu” osoba kojima je zabranjeno putovanje u SAD i zamrznuta imovina dospio 2017., u vrijeme administracije Baracka Obame, kada je označen osobom koja predstavlja prijetnju provedbi Dejtonskog sporazuma.

Nadao se kako će mu predsjednički mandat Donalda Trumpa, kojega je otvoreno podržavao i veličao, donijeti ukidanje tih sankcija, no to se nije dogodilo nego je u januaru 2022. dodatno sankcionisan, ovoga puta zbog korupcije.

Dodiku je sankcije uvela i vlada Velike Britanije, a London je za razliku od Washingtona na taj popis dodao i njegovu saradnicu Željku Cvijanović.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/