Dodik: Nema ukidanja akciza na gorivo, Konaković: Ne pregovaramo sa SDA

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nakon sastanka predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića u Palati RS oni su se obratili medijima.

Kako je istakao Dodik govorilo se o svim otvorenim pitanjima i kako je rekao ovo je dobra praksa.

Smanjiti nesporazume

– Ovo će pomoći u budućnosti da lakše usaglasimo stavove i smanjimo nesporazume. Veoma smo efikasno, kroz mehanizam koji smo ranije dogovorili, došli do formiranja Vijeća ministara BiH, koje je već stavljeno u funkciju i ispunjavaju obaveze i da nas čekaju otvorena pitanja za poslove koje se na nivou BiH trebaju da rješavaju – kazao je Dodik.

Istakao je da je osnovni princip da se redovno konsultuje o svakom otvorenom pitanju.

– Bit će pitanja koja na političkom nivou prave razliku i dogovorili smo se da to ne potenciramo to kao glavnu crtu naših dogovora. Glavna linija odnosa je da uspostavimo saradnju. Ako imamo problema sa vanjskopolitičkim pitanjima to nas ne spriječiti da na unutrašnjopolitičkim pitanjima ne postignemo kvalitet odlučivanja u skladu sa zakonom i nadležnostima. Upravo smo se dogovorili, poslao sam jednu grupu pravnika i napravit ćemo jedan mehanizam kako ćemo brzo u skladu s nadležnostima kako ne bi dolazilo do zastoja – rekao je Dodik.

Poželio sreću Konakoviću

Dodao je da poželio Konakoviću dobre rezultate.

– Mjesto ministra je ranije korišteno za reprezentaciju ličnih, porodičnih i stranačkih interesa, to nije BiH. Razgovarali smo i o strukturama u ministarstvu i na nivou ambasada. Treba da na prva tri mjesta budu predstavnici konstitutivnih naroda i to treba da se vrati u praksu. Prethodna gospođa je to sve devalvirala i pravila porodične i stranačke ambasade. Uloga ministra vanjskih poslova je veoma važna u smislu dnevnih kontakata – istakao je.

Ponovio je da neće biti saglasnosti o pitanjima kao što je pitanju sankcija Rusiji.

“Eliminacijom prihoda smanjujemo razvojnu šansu, nema bogate zemlje bez velikih poreza” rekao je Dodik.

Odgovorna politika nalaže da akcize ostanu a sve ostalo je populizam, rekao je Dodik.

Lider Naroda i Pravde (NiP-a) i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tokom današnjeg obraćanja na konferenciji za medije u Banjoj Luci kazao je da će često komunicirati sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te ostalim akterima na političkoj sceni.

Razgovarat će, kaže, kako bi ovoj državi donijeli neko dobro i pobjegli od te teze da se samo konfliktom skupljaju jefitini politički poeni.

Otvorena pitanja 

– Ima mnogo otvorenih pitanja, neke je i predsjednik RS Dodik već sam naglasio, neke naše različite stavove, ali hoću da kažem nekoliko klasičnih primjera iz prakse. Gospođa Željka Cvijanović i ja smo već u prilici da reagujemo na neke međunarodne procese – rekao je Konaković.

Turbulencije unutar Osmorke

Na pitanje da li Trojka razgovara sa SDA, Konaković je izjavio da male turbulencije koje su imali unutar koalicije Osmorke su bile posljedica procesa izbora delegata u Domu naroda na državnom nivou i na Federalnom nivou, u kojem kako navodi, najjača stranka koalicije SDP je ostala bez jednog mandata na nivou Doma naroda BiH.

– I s pravom je bila ljuta na neke naše partenere od kojih smo očekivali da podrže kandidata koji je SDP predlagao. Posljedica toga jeste da je tom na nekom lokalnom nivou došlo do zastoja, SDP ne smatra partnerom više stranku Za nove generacije u smislu kapaciteta u Federalnom i Predstavničkom domu naroda, to uopšte ne ugrožava većinu koja je formirana i koja će potpisima predložiti, nadam se Nermina Nikšića za premijera Vlade FBiH u skorom roku. Ja koliko znam, Narod i Pravda ne pregovara sa Strankom demokratske akcije. To bi bio šok na političkoj sceni. Ne znam ko to manje želi, oni ili mi – rekao je Konaković.

Avaz

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/