Dobra vijest za buduće vozače: Od aprila online prijava za polaganje vozačkog ispita

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/ponudalataiautokozmetike/

Budući vozači u Kantonu Sarajevu uskoro će polaganju testova za vozački ispit moći pristupiti na potpuno drukčiji način – putem novog informacionog sistema.

Ovaj projekat pokrenulo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, a koji između ostalog obuhvata i polaganje ispita iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima i poznavanja pružanja prve pomoći na tabletima.

Osim toga ovaj informacioni sistem daje mogućnost online prijave za polaganje vozačkog ispita.

Inače, test iz poznavanja propisa u saobraćaju se sastoji iz tri oblasti: teoretska pitanja, znakovi i raskrsnice. Test sadrži 20 pitanja iz oblasti teorije, 10 pitanja iz oblasti znakova i 10 pitanja iz oblasti raskrsnica.

“Tableti, na kojima će se polagati ispiti, su namjenski dizajnirani za korištenje u učionici i Ministarstvo je već izvršilo nabavku ove opreme, a sam Informacioni sistem je u završnoj fazi i prvi kandidati bi mogli pristupiti ovome načinu polaganja već početkom aprila, jer od naredne sedmice krećemo s testnom fazom. Ministarstvo je na vlastitu inicijativu, a kako bi korisnicima pružili što kvalitetniju uslugu, pokrenulo ovaj projekat”, kazao je za Klix.ba Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Zahvaljujući ovom informacionom sistemu, utjecaj ljudskog faktora na polaganje ispita za upravljanje motornim vozilom će biti sveden na minimum, istaknuo je ministar Kazazović.

“Sam sistem će biti vršiti odabir pitanja za kandidata, odnosno vršit će izradu testova i zbrajanje bodova. Oni kandidati koji polože ispit će odmah po završetku dobiti Uvjerenje o položenom ispitu i krenuti u nastavak procesa osposobljavanja za vozača motornih vozila. Trenutno ovi kandidati Uvjerenje mogu preuzeti u roku od pet dana po završetku ispita, što im u znatnoj mjeri produžava proces osposobljavanja”, zaključuje naš sagovornik.

Resorno Ministarstvo je nakon završene testne faze informacionog sistema, planirano i prezentaciju projekta.

Prema izvještaju o polaganju ispita za vozače motornih vozila u KS-u, koje je napravilo resorno ministarstvo, za vremenski period od 1. januara do 31. decembra 2015. godine, ukupan broj izlazaka na ispite je bio 10.005.
Treba napomenuti da je to nije broj kandidata jer su neki kandidati više puta polagali ispit. Najveći broj izlazaka je bio za kategoriju B što predstavlja 91,4% od ukupnog broja.

klix.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/