Do kraja godine SBK uvodi zdravstvene e-iskaznice

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Svi korisnici sistema zdravstvene zaštite do kraja će godine prijeći na e-iskaznice zdravstvenog osiguranja, najavio je to u četvrtak u Travniku, nakon sjednice Vlade Kantona Središnja Bosna, resorni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić.

Današnjoj odlukom izdan je nalog Zavodu za zdravstveno osiguranje za printanje iskaznica koje bi do aprila trebale biti spremne za preuzimanje.

“Trenutno smo u fazi printanja iskaznica. Današnjim zaključkom Vlade, ZZO će isprintati iskaznice za sve osiguranike do 1. Aprila, kada će sve iskaznice biti dostavljene u poslovnice Zavoda gdje će ih korisnici moći preuzeti. S obzirom na to da smo u procesu kupovanja markica, pa da ne bismo kod ljudi stvarali pomutnju, preuzimanje e-iskaznica ostavili smo iza Aprila”, rekao je Matić.

Rok za preuzimanje, kako kaže, bit će šest ili sedam mjeseci kako bi se krajem godine papirna knjižica ukinula.

“Ostavit ćemo to razdoblje od pola godine da se mogu koristiti obje s obzirom na to da neće svi biti u mogućnosti preuzeti iskaznicu u istom trenutku”, dodao je ministar.  

Nastavak je to procesa digitalizacije koji je, kad je u pitanju zdravstveni sistem, prilično napredovao.

“Svi sustavi koji su dosad nabavljeni su u funkciji. Radiološki sustav gdje liječnici mogu pogledati nalaze kad je u pitanja primarna zdravstvena zaštita je završena, bolnički sustav je također završen, kao i sustav laboratorija. Krajem prošle godine doznačili smo sredstva domovima zdravlja i bolnicama u iznosu od 150.000 KM za potrebnu opremu, da nabave bar kod čitače i računala. Ostali su još određeni manji sustavi kao što su patologij, mikrobiologija ili transfuziologija. Praktično, s e-iskaznicama smo završili sustav digitalizacije koji se odnosi na same bolnice”, rekao je Matić i najavio da će u sljedećem razdoblju online pristup nalazima imati i sami pacijenti.

“U idućem razdoblju probat ćemo određeni dio sustava otvoriti prema građanima, gdje će moći svojim mobitelima pristupiti određenim nalazima i informacijama koje se tiču njih i njihovih obitelji”, kazao je Matić za kraj.

Fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/