Dječiji doplatak u SBK nije mogao biti povećan, ali paušali su danas povećani po hitnom postupku

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Zastupnici u Srednjobosanskom kantonu danas su se odlučili počastiti sto postotnim povećanjem paušala sa 500 na 1.000 KM. Povećanje paušala može proći pa, pa se organizovati i hitna sjednica u tu svrhu, ali za povećanje dječijeg doplatka 2018. godine nije bilo novca.

Veća zastupnika u Skupštini SBK, samo njih pet – šest nije, danas je odlučila povećati paušale, a s druge strane zastupnik Nezavisnog bloka Asmir Karadža jedini je zatražio da se ukinu plate profesionalnim zastupnicima što je odbijeno. 

U razgovoru za Klix.ba je kazao kako je bio iznenađen kako je sve organizovano, zakazano, predloženo i izglasano.

“Iznenađen sam bio činjenicom da se saziva vanredna sjednica jer nismo bili ni pripremljeni. Smatrao sam da će tema biti vezana za poplave. Bilo je neobično što se to radilo nakon što su mediji napustili prostoriju, a ja sam to na neki način u svojoj diskusiji i spomenuo. Iznenađen sam i što sam jedini diskutovao o tome, ali i brzini vlade koja je u 30 sekundi prihvatila prijedlog o povećanju paušala. Sve se radilo kako bi se što prije izglasalo”, kazao je Karadža. 

Pojasnio je da zastupnici ništa nisu replicirali na njegov prijedlog o ukidanju paušala profesionalnim zastupnicima što mu je bilo čudno.

“Ja sam tražio da se ukinu nepotrebna davanja koja su njima nagrada za nerad, a ne za rad, i za govornicom sam tražio da slijedimo primjer Kantona Sarajevo, da ukinemo paušal profesionalnim zastupnicima. Većina ih je u SBK kao profesionalni zastupnici, ali na to niko nije replicirao i bilo mi je čudno sve to”, izjavio je Karadža.

Srednjobosanski kanton je jedan od kantona u Federaciji BiH s najnižom plaćom radnika, ali to ne brine vlast. Ne brine ih ni dječiji doplatak za čije povećanje 2018. godine nisu imali dovoljno novca. 

Tadašnji zastupnik DF-a Edin Mašić početkom 2018. godine tražio je povećanje dječijeg doplatka i porodiljskih naknada s obzirom da su među najnižima u FBiH i njegov zahtjev je odbijen.

“Tražio sam da s 31 marke, koliko trenutno iznosi, mjesečni dječiji doplatak u SBK-u bude povećan na 62 KM, dok bi porodiljne naknade, s ovim uvećanjem, iznosile 310 KM. Međutim, eto, ne prihvaća se i kažu kako nema novca za to”, kazao je Mašić početkom prošle godine.

Dodatni paušalni troškovi na godišnjem nivou iznosit će 180.000 KM više nego do sada. S obzirom da u Skupštini SBK sjedi 30 zastupnika, ukupni paušalni troškovi s usvojenim izmjenama s povećanjem od sto posto trebali bi iznosit oko 360.000 KM. Ovaj iznos je godišnji dječiji doplatak za 1.000 korisnika.

Na kraju razgovora Karadža je kazao kako im je rečeno da je povećanje paušala uslijedilo jer, kako im je objašnjeno, trebaju slijediti druge kantone u tome.

“Prezentirali su nam paušal u USK koji iznosi oko 1.600 KM, tako je rekao predsjedavajući, i onda sam ja uporedio nas sa Kantonom Sarajevo koji ima paušal oko 600 KM, imaju veći budžet nego mi, i ukidaju te naknade jer je to naknada koju prima poslanik za isti posao”, zaključio je Karadža u razgovoru za Klix.ba.

Ostaje da se vidi da li će nadležni u Skupštini Srednjobosanskog kantona imati sluha i za druge kategorije društva i da li će se u tome takmičiti s drugim kantonima u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Klix.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o