Dijaspora u tri mjeseca poslala pola milijarde maraka u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/
Doznake koje ljudi zaposleni u inostranstvu šalju svojim obiteljima u BiH bilježe rast, a samo za prva tri mjeseca ove godine pristiglo je 493,6 milijuna KM, što je za 17,6 milijuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine…

Prilivi ostvareni po osnovu ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 milijuna KM, od čega je po osnovu mirovina zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 milijuna KM.

Vrijednost doznaka stabilna je duže vrijeme, a prilivi iz inostranstva po ovom osnovu imaju blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Europu 2008. godine. Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka u prva tri mjeseca 2014. godine iznosila je 476 milijuna KM, u 2013. godini 478 milijuna, dok je u 2012. godini po ovom osnovu u BiH pristigao 451 milijun KM.

Ukoliko su “naši stranci” dobro situirani i imaju stabilne prihode i zaposlenja, onda su u stanju svojoj rodbini poslati više novca. Broj osoba koje zaposlenje traže u inostranstvu iz godine u godinu raste, kažu iz Centralne banke BiH.

drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/