Digao 30.000, trebao vratiti više od 70.000, a sad banka njemu vraća 11.000 KM!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Predsjednik udruge ‘Švicarac’ Kemal Duraković zadovoljan je činjenicom da je u posljednjih 15 dana izrečeno 14 presuda u korist korisnika kredita vezanih za tečaj švicarskog franka, a na štetu Hypo banke.
13 presuda donio je Općinski sud u Mostaru, a jednu Osnovni sud u Banjoj Luci, čime je broj pozitivnih sudskih rješenja donesenih u korist korisnika kredita dosegao skoro 400. Dakako, riječ je tek o prvostupanjskim presudama, tako da se čeka kako će odlučiti viši sudovi po žalbama Hypo banke.

Ohrabrenje

– To je pozitivna i ohrabrujuća vijest za nas i nadam se da će u budućnosti biti još presuda u našu korist. Trenutačno samo na Općinskom sudu u Mostaru imamo oko stotinu zakazanih pripremnih i glavnih ročišta i vjerujem da će i one biti riješene kao i prethodni sporovi, kazao je Duraković za Dnevni list.
Sve presude su istovjetne, a svi ugovori po presudama Općinskog suda u Mostaru se proglašavaju ništavnim i obvezuje se tužitelja (korisnik kredita) da Hypo banci vrati samo onaj iznos u konvertibilnim markama koji je i podigao na dan dobivanja kredita. Dakle, po presudama u Mostaru Hypo banka neće dobiti ni ugovorenu kamatu po ugovoru o kreditu, a uz to morat će platiti po svakoj presudi i sudske troškove koji se mjere tisućama maraka, ovisno od vrijednosti spora.

Banka mu vraća novac

Iz udruženja ‘Švicarac’ naveli su primjer Edina Andelije iz Travnika koji je pobijedio Hypo banku na sudu. On je podigao kredit u iznosu od 30.000 maraka, a do presude je banci vratio 41.366 maraka. Po sudskoj presudi Hypo banka je dužna Andeliji izvršiti povrat 11.366 maraka. Vrijedi napomenuti da je Andelija kredit trebao vraćati još pet godina s mjesečnom ratom od 500 maraka, tako da je na podignutih 30.000 banci trebao vratiti više od 70.000! No, po sudskoj presudi ta obveza ‘skinuta mu je s vrata’.

– Moram reći da su mnogi korisnici kredita u švicarcima podvrgnuti brojnim žestokim pritiscima iz banke, ali im mi poručujemo da nikada nećemo odustati od ove borbe i samo je pitanje vremena kada ćemo doći do konačne pobjede, komentirao je Duraković.
Na pitanje o kakvim je pritiscima riječ Duraković kaže ‘da se oni ogledaju kroz jednostrane raskide ugovora uz kompletnu naplatu kredita po želji banke,.kroz blokadu računa korisnika kredita i njihovih sudužnika, kroz upise na nekretnine i hipoteke u vlasništvu korisnika kredita pa i sudužnika, a sve u cilju odustajanja od tužbi korisnika kredita’.
Inače, broj korisnika kredita koji su tužili Hypo banku konstantno raste i trenutačno je aktivno oko 3800 tužbi.

– Ljudi su se ohrabrili nakon niza za nas pozitivnih presuda tako da su postali svjesni kako putem suda mogu istjerati pravdu. I vjerujem da hoće, poručio je Duraković.

Ipak, točka na “i” spora između korisnika kredita i Hypo banke malo će pričekati, jer do sada Županijski sud u Mostaru i Okružni sud u Banjoj Luci nisu riješili nijednu žalbu. Od prve presude na štetu Hypo banke prošlo je oko dvije i pol godine.

dnevni-list.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/