Devet neobičnih mjesta u BiH koje vrijedi posjetiti: Preporuka travel influenserice iz Banje Luke

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Travel influenserica Željka Kočić Nikolić na svom Instagram profilu podijelila je video u kom izdvaja devet “neobičnih mjesta u BiH koje morate posjetiti”.

Željku Nikolić iz Banje Luke na društvenim mrežama prepoznaju po nadimku “White Pearl Travel”, a na svojim profilima dijeli sadržaj s putovanja te razne savjete. Posljednji u nizu videa koje je objavila donosi listu od devet neobičnih mjesta u Bosni i Hercegovini koje “morate posjetiti”.

“Ova mjesta u BiH morate posjetiti, a posljednje je posebno aktuelno u ovom jesenjem periodu”, navodi na samom početku snimka.

Prva i “najneobičnija” lokacija koju je izdvojila je Bobijaško oko te pojašnjava: “Nestvarni prirodni fenomen pod nazivom estavela koji se nekad ponaša kao vrelo, a nekad kao ponor”.

“Drugo mjesto je kameni most – rupa u stijeni koja je također prirodni fenomen nastao erozivnim djelovanjem vjetra kroz vrijeme”, govori dalje. Kameni most nalazi se 25 kilometara od Banje Luke, kod zaseoka Kovačići, nedaleko od Krupe na Vrbasu.

Nadomak Foče pronaći ćete pješčane piramide koje postoje na samo još nekoliko mjesta u svijetu te su se one našle na trećem mjestu Željkine liste.

Nakon njih slijede misteriozne kamene kugle kod Zavidovića za koje se još uvijek ne zna kako su nastale.

“U BiH se nalazi i prašuma Perućica stara čak 20.000 godina u čijem srcu se nalazi vodopad Skakavac”, navodi dalje. Zanimljivo je da ako želite da dođete do vodopada Skakavac koji se nalazi u Nacionalnom parku “Sutjeska”, potrebno je izdvojiti 1000 KM za ulaznicu.

Pored ovih izdvojila je i Bunske kanale koji su u posljednjih nekoliko mjeseci postali omiljena turistička atrakcija.

“Ako vas put nanese u srednju Bosnu obavezno navratite do spomenika Smrike – 12 kamenih kenotafa posvećenih žrtvama fašizma drugog svjetskog rata”, kaže dalje u snimku. Radi se o nekropoli žrtava fašizma u Novom Travniku koja je 2012. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Istaknula je i Jajce kao jedini grad u svijetu koji u svom centru ima vodopad. Za kraj je navela još jedno mjesto koje je aktuelno u ovom periodu rane jeseni – jezero Balkana kod Mrkonjić Grada.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/