Dervo Sejdić posjetio Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Danas je Općinu Bugojno posjetio Dervo Sejdić, predstavnik Romskog informativnog centra BIH.

Tokom susreta sa načelnikom Hasanom Ajkunićem razgovarao je o uspješnoj implementaciji dosadašnjih ali i budućih projekata značajnih za romsku zajednicu u našem gradu. Posebno je naglasio projekat stambenog zbrinjavanja ove populacije u Bugojnu. Istakao je značajan angažman Općine Bugojno i načelnika Ajkunića na pružanju pomoći socijalno ugroženim kategorijama medju kojima prednjače pripadnici romske zajednice ,zbog velikog broja nezaposlenih.

-Povod mog dolaska je unapređenje svih dosadašnjih projekata na području ove Općine. Ono što me posebno preokupira je uključivanje djece iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva u ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja. Nevladina organizacija koju predstavljam u saradnji sa UNICEF-om radi na projektu uključivanja djece iz socijalno ugroženih porodica, posebno romske nacionalnosti u obdaništa. Fokus je na djeci starosne dobi od 3 do 5 godina koja će biti integrisana u grupe s djecom čiji su roditelji u stabilnoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji- rekao je Sejdić.

-U posljednje četiri godine uradilo se puno za romsku populaciju u Bugojnu. Kako bi imali svoje predstavnike osnovali smo Udruženje Roma , a nakon toga realizirali smo projekte stambenog zbrinjavanja. Sada je došlo vrijeme da govorimo o obrazovanju, o zapošljavanju, o jednom izbornom ciklusu, što će u budućnosti dovesti do toga da naši sugrađani imaju isti status kao i svi drugi gradjani. Na nama je obaveza da stvorimo pretpostavke da svi imaju jednake uvjete -rekao je načelnik Ajkunić.

Tokom današnjeg sastanka bilo je riječi i o izbornom procesu i mogućnostima da se u općinskim vijećima nadje mjesta za predstavnike romske nacionalne manjine, kao najbrojnije na ovom području. Razgovarano je i o drugim aktuelnim pitanjima koji se tiču unaprijedjenja života romske zajednice na području Općine Bugojno.

rtvbugojno.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/