Današnja deveta sjednica Općinskog vijeća Bugojno nije bila odavno mirnija

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Bugojnu je danas održana deveta redovna sjednica Općinskog vijeća koja je za razliku od prethodnih 8 u ovome mandatu bila dosta mirnija i konstruktivnija iako je trajala skoro 6 sati.

Na početku sjednice je utvrđen kvorum gdje je prisustvovao 21 vijećnik, dok su 4 vijećnika bila opravdano odsutna.

Najznačajnija tačka današnje sjednice je bio nacrt budžeta za 2018. godinu. Sa 18 glasova ZA i 3 PROTIV (SDP), usvojen je pomenuti nacrt u iznosu od 7.663.000 KM. Javna rasprava o nacrtu budžeta će biti održana 5.3.2018.

Na početku sjednice je usvojen dnevni red nakon čega je predsjedavajući općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić podnio informaciju o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice nakon čega se prešlo na vijećnička pitanja.

Većina ih se odnosila na infrastrukturne projekte, putne komunikacije, na poticaje u poljoprivredi. Klub vijećnika SDA je podnio inicijativu da se pripreme izvještaji o radu javnih ustanova i preduzeća Bugojna.

Vijećnik SDA Admir Ždralović je uputio inicijativu: “Općinsko vijeće donosi odluku kojom se zadužuje Agencija za lokalni razvoj i stručna služba općinskog vijeća i načelnika da zajedno sa ostalim službama da sve službene novine, odluke i ostale akte donesene na Općinskom vijeću kao i sve usvojene inicijative objave na službenoj stranici Općine Bugojno. Obaveza postupanja po ovoj odluci nastaje njenim donošenjem. Izvještaj o realizaciji odluke će biti podnesen na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Inicijativu ću  u pismenom obliku predati stručnoj službi.”

Doktorica Azra Fazlibegović-Mahmutović je uputila vijećničko pitanje pored ostalih o odvodima u šetnici u centru Bugojna: “Neriješen je problem odvoda tako da ona pliva bukvalno kad se pojave u gradu jače padavine, ta šetnica se sistematski uništava prolaskom dostavnih vozila. Nema nikakvog ograničenja u tonaži. Prolaze i uništavaju ploče. Ne postoje znaci zabrane. Tako da ta dostavna vozila šetaju kako kome naumpadne. Prvo je pitanje šta učiniti sa odvodima, a sljedeće inicijativa da se postave saobraćajni znaci koji bi zabranili prolazak vozilima kroz šetnicu.

Vijećnik SDP-a Admir Škandro i vijećnik SBB-a Đemal Bilanović su uputili oštre kritike na račun preduzeća Radio-televizije Bugojno zbog toga što nije emitovana prošla sjednica vijeća iako je to odlukom općinskog vijeća Bugojno utvrđeno. Admir Škandro je uputio vijećničko pitanje: “Zbog koga JP RTV Bugojno nije izvršila emitovanje 8. sjednice Općinskog vijeća Bugojno održane 20.12.2017. godine, kao što znate 21.12.2012. godine je Općinsko vijeće donijelo odluku kojoj je dalo saglasnost o snimanju i emitovanju sjednica Općinskog vijeća na RTV Bugojno. Ta odluka je objavljena u službenim novinama Općine Bugojno br. 5. 22.12.2012. g. Navedena odluka se poštovala sve do posljednje sjednice održane 20.12.2017. Ista nije emitovana poznata samo glavnoj urednici i vršiocu dužnosti RTV Bugojno.” 

Đemal Bilanović je postavio vijećničko pitanje upućeno direktoru RTV Bugojna: “Zašto nije emitovana 8. sjednica Općinskog vijeća koja je održana 20.12.2017. godine. Ako ima odluka Općinskog vijeća da RTV Bugojno treba ili mora emitovati sjednice Općinskog vijeća. Je li trebamo živjeti u medijskoj izolaciji, u tamnom vilajetu da građani ne znaju šta Općinsko vijeće radi. Općinsko vijeće su građani birali i mislim da imaju potpuno pravo da gledaju i vide rad Općinskog vijeća. Zašto je gospodin direktor ili glavni urednik ili predsjednik upravnog odbora zaustavio emitovanje zadnje sjednice Općinskog vijeća. Imamo utisak da RTV Bugojno dezavujiše javnost, tj. priča samo o lijepim stvarima. U narednom periodu ćemo podnijeti zahtjev za smjenu direktora i upravnog odbora RTV Bugojno.”

Vijećnik Vedad Hajić se osvrnuo na gorući problem odlaska mladih: “Uveo sam sebi praksu navečer da šetam, šetajući sam se neugodno osjećao, u zadnje vrijeme ne vidim ni cuke na ulici. Treba pohvaliti da su cuke nestale sa ulica. Gorući problem je odlazak mladih. Vidim da nema nikog na ulicama. Nadam se da neću morati podnositi inicijativu da se cuke ponovo vrate da bi mi bilo ugodnije šetati.”

Nakon vijećničkih pitanja je usvojen nacrt budžeta za 2018. godinu i nacrt odluke o izvršenju Budžeta Općine Bugojno za 2018. godinu.

Raspravljalo se o pravilniku o stipendijama koji bi trebao imati strožije kriterije prilikom dodjele stipendija dok se nekolicina vijećnika složila da bi isplata stipendija trebala biti redovnija pa makar se morao smanjiti broj stipendija. Vijećnik Miroslav Zelić je dodao kako Mostar stipendira 65 studenata kojima nisu redovne stipendije. Načelnik Ajkunić je obećao za govornicom da će sutra biti isplaćena nova tranša stipendija ističući kako je svakome studentu 100 KM mjesečno veoma bitno prilikom studiranja.

Jednoglasno je usvojen i Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratne pomoći od 500,00 KM redovnim studentima kojima nije dodijeljena stipendija za akademsku 2016./2017. godinu.

Usvojena je i Informacija o upisu učenika za 2017. godinu, a potom i Izvještaj Izborne komisije za provođenje izbora u mjesnim zajednicama općine Bugojno.

Vijećnici su podržali ostavku predsjednice Općinske izborne komisije Bugojno Sabihe Crnice koju je podnijela iz zdravstvenih razloga.

Na kraju sjednice razmatrana je informacija o primjeni Općinske odluke o komunalnim taksama prilikom čega je zatražena da se pokuša naći pravni model za rješavanje ovog pitanja.

Bugojno-danas.infohttp://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o