Danas u Bugojnu počinje TIFBU festival

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

U maloj sali Kulturno-sportskog centra upriličena je pres-konferencija, na kojoj su predstavljeni programski sadržaji TIFBU festivala, koji će početi danas u našem gradu.

Festival nema takmičarski karakter, ali će posjetiocima u naredna tri mjeseca ponuditi odlične predstave pozorišta i akademija iz BiH i nekih zemalja okruženja, kazala je prof. Senada Milanović. Predsjednica Teatra “Fedra” je, ovom prilikom, istakla i glavne razloge organizovanja TIFBU festivala u Bugojnu.

Vidjeli smo proteklih godina da se, od novembra do februara, grad jednostavno  nekako umrtvi, a naše Bugojno je naviklo da bude prava kulturna prijestolnica. Upravo iz toga razloga, Upravni odbor Teatra “Fedra” je odlučio, uz konsultaciju i saradnju s našim načelnikom, da osvježimo zimu tako što ćemo napraviti festival, koji nema takmičarski karakter. Publika je jedna vrsta žirija. Mi ćemo svake sedmice dovoditi jednu predstavu iz BiH i susjednih država, i tako omogućiti građanima da dođu  u malu salu KSC-a, koja će biti zagrijana i posebno pripremljena, gdje će uživati u pozorišnim predstavama, naglasila je prof. Milanović.

Po riječima direktora Festivala TIFBU Amela Ugarka, ovaj festival organizuje Teatar “Fedra”  uz podršku JU Kulturno-sportski centar Bugojno. Pokrovitelji Festivala su Općina Bugojno, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, i Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok je generalni sponzor BH Telecom. Medijski pokrovitelji su RTV Bugojno i portali “bug.ba” i “bugojno-danas.info”.

-Među predstavama koje će publika moći vidjeti su i tri predstave Teatra “Fedra”.To su predstave  “To ti je lajf”, “Draga Jelena Sergejevna”, koju smo radili u koprodukciji s pozorištem iz Mrkonjić Grada, i predstava “Igra istine”. Pored predstava Teatra “Fedra”, posjetioci će  već u četvrtak u 20 sati moći pogledati prošlogodišnju predstavu DIS pozorišta iz Banja Luke, kojoj je naša publika dala najveću ocjenu. Imat ćemo, također, predstave s akademija s kojima smo ostvarili uspješnu saradnju, iz Beograda, Despotovca, Niša, Šida, Trebinja, Osjeka i Mostara, naglasio je Ugarak.

Prisutnima na pres-konferenciji obratio se, također, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, koji je pohvalio ideju o organizovanju TIFBU festivala. Osvrnuo se i na uređenje male sale KSC-a koja, po njegovim riječima, zahvaljujući angažmanu uposlenih ove javne ustanove sada pruža daleko bolje uslove za prijem posjetilaca i gledanje pozorišnih predstava, te realizaciju drugih kulturnih događaja.

U okviru Festivala TIFBU,  publici će biti ponuđeno ukupno 14 pozorišnih predstava. Također, početkom decembra bit će obilježena peta godišnjica izvođenja predstave “Čekajući Marčela”, koju je Teatar Fedra radio u koprodukciji sa Kulturnom scenom Male stvari iz Trebinja. Riječ je o prvoj predstavi koju su zajednički radila pozorišta iz Federacije i RS-a, a koja je bila svojevrstan putokaz drugim profesionalnim pozorištima da aktivno igraju ovu predstavu.

TIFBU festival počinje danas (SRIJEDA)  u 20 sati,  kada će članovi Omladinske scene Teatra “Fedra” odigrati predstavu “TO TI JE LAJF” (Tina Kosi). Radi se o najnagrađivanijoj predstavi bugojanskog  teatra u 2015. godini. Režiju i adaptaciju potpisuje  Senada Milanović.

Autorica informacije: Mevlida Ridžal

1 12233040_10206759202410461_694128547_n

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/