Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Svake godine 3. maj se obilježava kao Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda.

Svjetski dan slobode medija podsjeća na temeljna načela slobode medija i odbranu medija od napada na njihovu neovisnost te odaje počast novinarima koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesije.

Sloboda medija ključni je stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom zaštititi temeljna prava slobodne medija.

Ovaj dan je prilika za obavještavanje građana o kršenjima slobode medija, ali i podsjetnik da se u desetinama zemalja širom svijeta publikacije cenzuriraju, kažnjavaju, obustavljaju i zatvaraju, dok se novinari, urednici i izdavači maltretiraju, napadaju, pritvaraju, pa čak i ubijaju.

Datum je za podsticanje i razvoj inicijativa u korist slobode medija i za procjenu stanja slobode štampe u svijetu. Svjetski dan medija je i podsjetnik vladama na potrebu poštivanja njihove posvećenosti slobodi štampe, a ujedno je i dan razmišljanja među medijskim profesionalcima o pitanjima slobode medija i profesionalne etike.

Klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/