Danas iznad BiH ali i Bugojna, niski prelet dva američka bombardera

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Dva američka bombardera B-1B Lancer danas od 13 do 15 sati imat će niski prelet iznad Sarajeva, Bugojna i još nekoliko bh. gradova, saznaje portal Bugojno Danas.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je saopćila da je prelet u znak partnerstva dvije zemlje te da će letjelice biti dio onoga što su nazvale zajednički vojni događaj u blizini Tuzle, a čiji će dio biti i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Nisu precizirali koji će to još biti gradovi, osim Sarajeva, iznad kojih će biti niski prelet aviona koji po komadu koštaju 317 miliona dolara i koji se smatraju okosnicom zračnih snaga SAD-a. Postoji mogućnost da prelet bude otkazan zbog nepovoljnih vremenskih prilika ili zahtjeva za vojnu misiju.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je prethodnog mjeseca službeno boravio u Sjedinjenim Američkim državama gdje je dogovorio dodatnu saradnju SAD-a i BiH te je i ovaj prelet bombardera rezultat pomenute posjete.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za prelet dva vojna aviona SAD-a preko teritorije BiH, navedeno je u dokumentu koji je potpisao ministar odbrane BiH Zukan Helez.

U dokumentu se navodi da Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za davanje saglasnosti za prelet dva američka bombardera iznad BiH.

“S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakona o vazduhoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD-a nesmetano može izvršiti misiju u zahtjevanom terminu”, navodi se se u dokumentu, javlja Beta.

Opoziciji u Republici Srpskoj prelet nije prihvatljiv i zbog toga što je riječ o letjelicama kojima se 1999. bombardovala Savezna Republika Jugoslavija.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) je prelet nazvao zastrašivanjem, dok je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/