DAN ŽALOSTI Federacija BiH oprašta se od tragično stradalih rudara

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Porodice, prijatelji, radne kolege, poznanici, Kakanj, Zenica i cijela Federacija BiH danas se opraštaju od četiri rudara koji su tragično stradali u nesreći koja se desila 13. oktobra u Rudniku mrkog uglja “Kakanj”, u jami Begić.

Zajednička dženaza

U kućama porodica stradalih Muhameda Sarača (47), Nermina Mušije (38), Mije Stojičića (39) i Sejada Gađuna (44) vlada neizmjerna tuga. Građani Kaknja, koji samo riječima hvale opisuju ove, kako kažu, čestite i dobre ljude, koji su pošteno obavljali svoj posao da bi prehranili porodicu, nadaju se da će nadležni konačno podići sigurnost bh. rudnika na viši nivo, kako se više ne bi ponavljale ovakve tragedije.

U Domu kulture Kakanj danas će biti održana komemoracija za stradale rudare, a poslije nje će biti klanjana zajednička dženaza u gradskoj džamiji za poginule rudare Sarača, Mušiju i Gadžuna. Ukop će biti obavljen u mjesnim mezarjima u Ričici, Velikim Trnovcima i Gornjim Lučanima. Sahrana poginulog rudara Mije Stojičića, na zahtjev porodice, bit će održana sutra u Ratnju.

Rezultati istrage

Podsjećamo, pored četvorice stradalih rudara, u ovoj strašnoj nesreći povrijeđeni su i Haris Mušija i Džemal Ibrahimspahić. Kako saznajemo, njihovo zdravstveno stanje se popravlja.

Kantonalno tužilaštvo ZDK i federalna rudarska inspekcija jučer su nastavili istragu o tome kako se moglo desiti da drvena krovina jame Begići ne izdrži obrušavanje pola metra debelog sloja kamena i zemlje, od čega su i stradali rudari. Prvi rezultati istrage navodno se mogu očekivati iduće sedmice. U jamu Begići jučer je sišla i prva grupa rudara, koji su počeli sa raščišćavanjem terena i drugim pripremnim radovima za otkopavanje uglja.

U Kaknju i cijeloj FBiH danas je Dan žalosti zbog nesreće. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija FBiH. Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

avaz.ba

 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/