“Dan ružičastih majica” obilježen i u Bugojnu

Foto: RTV Bugojno
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/praznicninakit/

U Bosni i Hercegovini danas se po drugi put obilježava međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” . Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom “Budi drug, budi cool”.Tim povodom učenici Srednje stručne škole Bugojno upriličili su šetnju ulicama našeg grada.

 Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta.Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ga ismijavali, psihički i fizički zlostavljali da bi se kasnije ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.Ove godine preko 60 škola širom BiH, u više od 25 gradova i preko 15.000 učenika i nastavnika direktno će doprinijeti promociji te aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Po prvi put , Dan ružičastih majica je obilježen i u Bugojnu, u organizaciji Srednje stručne škole, a u saradnji sa Udruženjem za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva koji je glavni pokretač ove akcije u BIH-ni. Na igralištu škole, članovi Vijeća učenika i dramske sekcije su organizovali prigodan program, simulaciju jednog oblika vršnjačkog nasilja, a ovom prilikom učenicima i profesorima obratili su se , pedagogica škole Azra Bečirović i direktor Enver Hadžiahmetović.

Potom su učenici Srednje stručne škole zajedno sa profesorima krenuli u šetnju ulicama našeg grada u koju su im se priključili i učenici i profesori ostalih bugojanskih srednjih škola. Nosili su transparente I dijelili promotvni materijal, kako bi na taj način digli svoj glas protiv nasilja.

Mersima Muminović / RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o