Dan nezavisnosti u Bugojnu – odata počast šehidima i poginulim borcima

Foto: Azam Mandžić
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Dan nezavisnosti u Bugojnu obilježen je svečanom akademijom u Kristalnoj sali općine Bugojno i polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima – poginulim borcima i antifašistima iz proteklih ratova u našoj zemlji od strane brojnih boračkih delegacija, delegacija političkih stranaka i Općine.

Cvijeće je položeno, proučena fatiha i odata počast minutom šutnje ispred spomenika kod bugojanske Gimnazije. Ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u bugojanskom Spomen parku poginulim braniocima Bugojna i BiH pored načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, okupljenima se obratila i Đemka Dželilović, predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida – poginulih boraca i bugojanski ratni komandant Faruk Aganović, koji je održao i istorijski čas.

-U teški i neizvjesni odbrambeni rat krenuli smo od lovačkih pušaka, a onda smo kroz Armiju RBIH rasli, od neprijatelja zarobljavali naoružanje i izrasli u repektabilnu vojnu silu. Mi danas stojimo na mjestu časti i slobode, mjestu spomen obilježja za 349 šehida od čega 245 iz Bugojna. Da nam se fažizam nebi ponovio moramo pamtiti, moramo mladima kazati da više čitaju, da znaju sve o okupatorima, koji su digli i dižu ruku na našu zemlju. Bosna je čudom i inatom bosanskih patriota ostala i zajedno sa nama će trajati još stotinama hiljada godina. Čuvajmo je i nemojmo je između sebe dijeliti. Moramo biti jedinstveni i u ovim teškim danima – poručio je Aganović.

Brojne boračke i delegacije političkih stranaka su potom položile cvijeće i proučile fatihu.

Azam Mandžić / RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o