Dan nezavisnosti BiH, 1. mart: Prošla je 31 godina od referenduma na kojem su građani BiH odlučili šta žele

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine odgovarali su upravo na to pitanje.

Dan nezavisnosti BiH: Referendum održan 1992.

Referendumu, koji je organiziran 29. februara i 1. marta 1992. godine, pristupilo ukupno 2.073.568 glasača. To je predstavljalo izlaznost od 63,6 procenata.

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost BiH. Samo 0,3% bilo je protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava za Dan nezavisnosti BiH i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Bilo je to neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa naše domovine.

Niko ne može osporiti

Parlament je 28. februara 1995. donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti prvi put je proslavljen 7. aprila 1995. godine. Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Srpske osporava ovaj dan, no jedno ne može osporiti – Bosna i Hercegovina, uprkos agresiji, razaranjima, poslije opstrukcijama i prijetnjama, i 31 godinu nakon referenduma jeste nezavisna, nedjeljiva i samostalna država. Takva će i ostati.

Redakcija Bugojno Danas čestita Dan nezavisnosti svim građanima Bosne i Hercegovine

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/