Da se ne zaboravi: Pred Iskrom su 1984/85. padali Atalanta, Banik Ostrava i Bekescaba

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nogometni klub Iskra u narednoj godini proslaviti će svoj jubilarni 70. rođendan. Iskra je oduvijek bila veoma cijenjeno  ime u bosanskohercegovačkom ali i jugoslavenskom fudbalu,  a zaštitni znak kluba su vjerni navijači.

Iskra je nekada bila ponos grada, svi Bugojanci ali i brojni drugi građani naše zemlje živjeli su za utakmice ovo kluba i u neka davna vremena koja su iza nas imali su puno razloga za slavlje.

Padali su na Hendeku a zatim i Jakliću najveći timovi  bivše Jugoslavije, a iz bogate historije svakako vrijedi izdvojiti uspjeh iz sezone 1984/1985.g. kada su Plavi  osvojili Srednjoevropski kup i bili učesnici Kupa Maršala Tita.

U Srednjoevropskom kupu Bugojanci su odmjerili snage sa Atalantom iz Bergama (Italija), češkom Banik Ostravom i  mađarskim Spartakus Bekescabom.

Iskra je u ovim duelima upisala tri pobjede, dva remija i jedan poraz, a trofej je osiguran u Češkoj kada je Damir Vrabac u 85.minuti pogodio za konačnih 1:1. Banik je tada bio drugoplasirana momčad u Češkoj što dovoljno govori o kvaliteti koju je imao tim Iskre.

Taj susret odigran je u Ostravi na stadionu Bazalan. Pravdu je dijelio Luiđi Permani iz Italije, a Iskra je nastupala u sastavu: Lihovac, Glavaš, Karoglan, Stipić, Tolić, Salkić, Aleksić, Novokmet, Vrabac (Bektaš), G.Toskić (Čondić), Orman.

Tabela:

1.Iskra Bugojno             6  3  2  1   9- 3   8

2.BC Atalanta (Bergamo)     6  2  3  1   5- 5   7

3.Baník Ostrava             6  1  3  2   2- 3   5

4.Spartakus Békéscsaba      6  1  2  3   5-10   4

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/