Da li mobilni telefoni izazivaju rak mozga?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Ne postoji povezanost između mobilnih telefona i raka mozga, pokazala je 29-godišnja studija.

Istraživači nisu otkrili nikakvo povećanje u broju oboljelih od tumora mozga u posljednjih 29 godina, bez obzira na drastično veću zastupljenost mobilnih telefona u svakodnevici prosječnog čovjeka.

U Australiji, gdje je studija sprovedena, devet odsto ljudi imalo je mobilni telefon 1993. a danas ga posjeduje čak 90 odsto stanovnika te zemlje. Ipak, broj oboljelih od raka mozga u populaciji starosti između 20 i 84 godine, neznatno je povećan za muškarce, a stabilan za žene.

Kod starijih je primjećen “značajan” porast broja slučajeva oboljevanja, ali je taj trend primjećen pet godina prije nego što su mobilni telefoni stigli u Australiju 1987.

Vođa studije, profesor Sajmon Čapman sa Univerziteta u Sidneju, kaže da telefoni emituju nejonizujuće zračenje za koje se smatra da ne oštećuje DNK i da ga ova otkrića čine još uvjerenijim da mobilni telefoni ne izazivaju tumor mozga. Rad koji je između 1982. i 2012. obuhvatio 19.858 muškaraca i 14.222 žene objavljen je u časopisu “Cancer Epidemiology”.

cafe.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/