Crna statistika: U Bugojnu zadnjih godina puno više umrlih nego rođenih

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Da se stanovništvo u Bugojnu smanjiva pokazuju mnoge statistike, ali mediji o tome šute. Razlozi koji utiču na negativan prirodni priraštaj su različite prirode. Sve više se roditelji odlučuju ostati na jednom ili dva djeteta dok je rijetkost saznati da mlađi roditelji imaju 3 i više djece.

Država mnogo ne mari za povećanje prirodnog priraštaja i ne daje porodiljama naknade kakve zaslužuju. Bugojno je jedna od općina u BiH koja izdvaja za porodilje solidan iznos od 350 KM po rođenom djetetu dok je u većini drugih općina taj iznos manji. No, ono što bi moglo podstaknuti roditelje da se odluče na rađanje djece jesu veće porodiljske naknade.

Odlično riješenje je ponudila općina Đakovo u Hrvatskoj koja je veličine Bugojna. Naime, za prvo i drugo dijete u porodici, općina Đakovo izdvaja 500 KM po djetetu, za treće dijete 2500 KM, dok je za četvrto i svako sljedeće dijete naknada 5000 KM, saznaje portal Bugojno Danas.

To je odličan primjer kako povećati prirodni priraštaj te bi to bilo pravo riješenje i podsticaj roditeljima da se odluče na veći broj djece jer svakog mjeseca iz Bugojna ode 10 i više stanovnika u drugu općinu ili državu.

Prema Federalnom zavodu za statistiku za općinu Bugojno, broj rođenih 2015. godine iznosio je 247 dok je broj umrlih iznosio 308. Broj rođenih 2016. godine je iznosio 235, dok je broj umrlih iznosio 321. U 2017. godini broj rođenih je iznosio 213, dok je broj umrlih iznosio 305. U 2018. godini broj rođenih je iznosio 279, dok je broj umrlih iznosio 294. U 2019. godini broj rođenih je iznosio 259, dok je broj umrlih iznosio 288. U prvih 5 mjeseci ove godine, nažalost, negativan prirodni priraštaj se nastavio, broj rođenih u Bugojnu je iznosio 94 a broj umrlih 121. Od 2010. godine je ovaj trend započeo te je svake godine sve manje stanovnika u Bugojnu.

Vlasti ništa ne rade po ovome pitanju a slični su podaci i u drugim općinama Srednjobosanskog kantona. Vlasti hitno moraju pronaći riješenje da se prirodni priraštaj promijeni u pozitivni a jedno od njih jeste sigurno povećanje naknada porodiljama ili tzv. majčinska penzija.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/