Članovi ASuBiH-a u Bugojnu obilježili svjetski dan srca

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se obilježava dana 29. 09. sve od 2000. godine. Svake godine obilježavanje ovog dana ima različitu tematiku širom svijeta.

Ovaj mišić ispunjen krvlju koji se naziva srcem i težak je 283 grama, postao je univerzalni simbol ljubavi, a naš Lokalni tim Bugojno Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini odlučio je pažnju, umjesto organu, posvetiti upravu srcu kao simbolu ljubavi, koju je jako važno dijeliti sa drugima svaki dan.

Članovi Asocijacije su obilježili ovaj dan tako što su na trgu prodavali muffine i čokoladne kuglice. Svi koji su se odlučili na kupovinu dobili su također i poruku ljubavi, a onima najmlađima su dijelili i balone. Naravno, kako bi još bolje dočarali da je ljubav i nježnost svima potrebna, članovi su kroz grad hodali noseći table „Besplatni zagrljaji“ („Free hugs“) grleći tako naše građane

„Jako je važno odvojiti barem taj jedan dan da pokažemo koliko nam ljubav znači i poklonimo ljubav i nježnost nekome barem za Svjetski dan srca, iako bismo to trebali činiti češće. Ovo je samo jedan dio toga što mladi rade u Bugojnu, a naravno da će ovakvih i sličnih aktivnosti biti još!“- istakla je Una Karabeg, jedna od članica Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Emina Hadžiabdić, koordinatorica Lokalnog tima Bugojno nas je upoznala sa Asocijacijom i nekim budućim aktivnostima: „Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. Osnovana je 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu, a inicijativu za osnivanje ove organizacije, pored samih srednjoškolaca, pokrenula je njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i generalni donator ASuBiH-a.

U narednom periodu ćete imati priliku da vidite mlade ljude u Bugojnu kako obilježavaju „Socijalni dan“. „Socijalni dan“ je dan kada mi srednjoškolci svoje školske klupe mijenjamo za radna mjesta. To je odlična prilika za srednjoškolce da dobiju prvo radno iskustvo. Za volontiranje svakog srednjoškolca predviđena je uplata dnevnica od strane poslodavaca u Fond Socijalnog dana ASuBiH-a iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolaca u lokalnim zajednicama.“

Kako je to danas izgledalo, možete vidjeti na fotografijama:

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/