Cijene odlaska na hadž ujednačene u regiji, pojedinci negoduju zbog loše organizacije

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Muslimani iz BiH krajem jula bi trebali otputovati na hodočašće u Mekku. Cijene odlaska na hadž poprilično su ujednačene u zemljama regiona, ali je važno istaći kako iz godine u godinu dolazi do njihovog rasta zbog povećanja cijena taksi i drugih troškova koje nameće Saudijska Arabija.Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH glavni je organizator putovanja muslimana iz naše zemlje na sveta mjesta u Mekki i Medini, dok su mešihati zaduženi za planiranje i provođenje putovanja za muslimane iz Hrvatske i Srbije.

Kako nam je rekao Nezim ef. Halilović, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH, tek se radi na usaglašavanju konačnih cijena za odlazak na hadž 2019. godine za vjernike iz BiH. 

“Cijena hadža prošle godine je iznosila 8.150 KM, a za ovu godinu Rijaset IZ u BiH još uvijek nije donio odluku o konačnoj cijeni. Međutim, ona se neće drastično mijenjati i u iznos je, kao i svake godine, uključeno putovanje, smještaj, takse i svi ostali troškovi. Plan za ovu godinu jeste da hadžije iz BiH krenu prema Saudijskoj Arabiji 29., 30. i 31. jula, dok je povratak zakazan za 17., 18., 19. i 20. august. U suštini, neće biti puno promjena u odnosu na protekle godine tako da ćemo imati isti plan i program djelovanja, isti smještaj i drugo”, kazao nam je Halilović.

U posljednje vrijeme pojedinci koji su se prijavili za odlazak na hadž putem društvenih mreža nerijetko se žale na cijene i navode da je izuzetno slaba organizacija odlaska na hadž, a pritužbi je bilo i u proteklih nekoliko godina. 

Međutim, Nezim ef. Halilović nije želio komentirati ove navode te je još jednom ponovio svoj stav da je većina hadžija zadovoljna, dok svoje nezadovoljstvo iskazuju pojedinci.

“Cijena odlaska na hadž vjernika iz Hrvatske iznosit će 4.500 eura. Između ostalog, ova ponuda uključuje polupansionski smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice u Mekki, dok je u Medini za hadžije osiguran smještaj u hotelu s pet zvjezdica. Naravno, tu su osigurani doručak i večera te prijevoz do svetih mjesta. Isto tako, u cijenu je uključen i kvalitetan klimatizirani šator na Mini i Arefatu te šerijatski vodič. Rezervacije za odlazak na hadž koštaju 1.000 eura, dok puni iznos treba uplatiti najkasnije do 15. maja”, saopćeno nam je iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Rešad ef. Plojović, koordinator za odlazak muslimana na hadž iz Srbije, ističe kako svake godine na hodočašće u Mekku i Medinu ode blizu 235 vjernika iz Srbije.

“Cijena odlaska na hadž se u posljednjih nekoliko godina stalno povećavala, ali ne našom željom, već brojnim taksama i povećanjima cijena nametnutim od Saudijske Arabije. Isto tako, cijena zavisi i od uvjeta koje postavi organizator tako da je naša prošlogodišnja cijena bila 4.000 eura, kao i godinu prije. Za ovu godinu pokušavamo da ostane isti omjer kvaliteta usluge i cijena, što je poprilično teško, ali nadam se da ćemo uspjeti”, kazao nam je Plojović.

Kada smo Rešada ef. Plojovića pitali da li se susretao s kritikama kada je riječ o organizaciji odlaska na hadž vjernika iz Srbije, on nam je odgovorio da treba biti objektivan, realan i pravedan u sagledavanju tih kritika.

“Ono što znam na osnovu svog dvodecenijskog vodičkog iskustva jeste da mi, pod ovim mislim i na Rijaset IZ u BiH, ulažemo maksimalan napor da se hadžijama olakša i sve je podređeno tom cilju. Međutim, nekad se dese nepredviđene situacije kada vi niste u stanju da uradite nešto na poboljšanju, osim da kritikujete vodiče ili organizatore. Ko se pripremi za hadž i ko zna gdje ide, njemu bude baš lijepo, a ko hadž doživljava kao jedno turističko putovanje, koje podrazumijeva odmor i ugođaj, taj se suoči s problemima, jer hadžu ne liči nijedno drugo putovanje”, dodao je Plojović.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/