CIJENE EKSPLODIRALE NA JADRANU: Jaja sa salamom 30, pizza 24, cappucino 10, nescaffe 11 KM!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Jeste li spremni za dva pržena jaja s malo salame platiti oko 30 KM (110 kuna)? Ili za najobičniju pizzu nevjerojatnih 24 marke? Zaželite li, pak, jednu običnu salatu s tunom, za to ćete morati izbrojiti 30 maraka, a porcija miješanog mesa stajat će vas od 32 do 40 maraka. Pa cappucino 10 maraka, “nesica” 11 maraka, a 2 decilitra točenog piva pet maraka, piše Slobodna Dalmacija.

Ako s pravom mislite kako je sve to pretjerivanje i bezobrazluk jer ste ista jela prije samo mjesec dana plaćali gotovo upola manje, onda zaobiđite restorane, pizzerije, gostionice, kafiće, slastičarnice i druge ugostiteljske objekte u historijskim jezgrama velikih hrvatskih obalnih gradova od Rovinja preko Opatije, Zadra, Splita do Dubrovnika, jer upravo toliko će vam hrvatski ugostitelji naplatiti svoja nekreativna turistička jela, zarađujući na njima i po 300 posto njihove vrijednosti.

Poneki će čak mimo svih cjenovnika na svoju ruku odobriti popust za “domaće goste”, pa tako neredu i varanju na hrvatskim ugostiteljskim terasama nema kraja ni na pragu glavnog dijela ove sezone.

Dio hrvatskih ugostitelja je tako proteklih mjesec dana potiho promijenio svoje cjenovnike tako da su gotovo sve cijene podignute od 15 do 50 posto.

Bez puno buke, jer povećanje cijena ne zahtijeva nikakvu prethodnu saglasnost, stotine su ugostitelja svoje cijene prilagodili činjenici da je “špica” turističke sezone sve bliže. I štampali su nove, skuplje cjenovnike svega što nude, kako bi u sljedećim mjesecima veće posjećenosti i potrošnje naplatili i zaradili što više.

I ma koliko se domaći stanovnici zgražali nad činjenicom da isto pivo u istom kafiću plaćaju sada pet kuna više nego prije mjesec dana, ugostitelji nisu u prekršaju. Njihova turistička parola “oderi me nježno” kojom zidaju svoje cijene za turiste do granica bezobrazluka, ovih dana uhvatila je toliko maha da dnevno saznajemo podatke koji su za rubriku “vjerovali ili ne”.

– Poslala sam svoje goste iz apartmana na večeru u osrednji restoran u centru Splita i ljudi su mi se vratili u šoku. Obična zelena salata im je naplaćena 60 kuna (oko 15 KM), a čaša otvorenog “vina kuće” po 10 maraka – priča iznajmljivačica iz Splita.

No, bez obzira na visinu cijena, ako je sve naplaćeno prema cjenovniku, inspektori ne mogu ugostitelju ništa. Ugostitelj sam odlučuje o izmjenama cijena ugostiteljskih usluga i nije ih dužan nigdje ovjeravati, ali je dužan pridržavati se istaknutih cijena, kazali su u Turističkoj inspekciji.

Autor: (N. K.)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/