Četvero od pet mladih ljudi želi napustiti BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Položaj mladih u BiH na nezavidnom je nivou u poređenju s drugim zemljama, posebno zapadnoevropskim. Visoka stopa nezaposlenosti mladih, neusklađenost obrazovnog sistema s tržištem rada, nedovoljna ponuda sportskih, kulturnih i drugih sadržaja za mlade u svim dijelovima BiH, nedostatak prilika za putovanja, načini na koji mladi uče o važnim životnim temama i vještinama, samo su neki od izazova s kojima se susrećemo, rekla je Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Nedostatak posla

– Kako je mladima u BiH, govore statistike, ali treba pitati i mlade i stalno ih pozivati da predlažu rješenja i budu dio rješenja, a ne problema. Bh. društvo ostaje na njima. Prema analizama koje su rađene unatrag dvije godine, četvero od pet mladih napustilo bi zemlju. Prema nekim procjenama, od 1995. do 2012. godine čak 150.000 mladih je napustilo BiH – naglasila je Vučković.

Jedan od najvećih problema koje mladi navode kao razlog odlaska jesu nezaposlenost i nedostatak prilika za zapošljavanje.

– U Federaciji je 67 posto mladih nezaposleno, 27 posto smatra da se trenutno stanje neće promijeniti, a 21 posto mladih očekuje da će stanje biti gore od sadašnjeg. Izazova ima u skoro svakoj oblasti života, mladi ne vjeruju društvu u kojem žive, nedostaje usklađenost obrazovanja i tržišta rada. Oko 69 posto poslodavaca kaže da im trebaju poticaji za zapošljavanje novih radnika – pojasnila je Vučković.

Konkretne mjere

Osim poražavajućih statistika, ohrabruje činjenica da je prvi put u FBiH pokrenuta izrada strategije prema mladima koja bi trebala dati konkretan odgovor na ova i druga pitanja mladih.

– To će biti prvi strateški dokument za mlade u FBiH koji sistemski pristupa njihovim problemima i potrebama, dat će konkretne mjere za rješavanje gorućih problema mladih, postavit će rokove do kojih se mjere moraju poduzeti, odredit će institucije odgovorne za provođenje mjera i predvidjeti neophodna sredstva – istakla je Vučković.

Dodala je da KULT od samih početaka radi na unapređivanju položaja mladih u BiH.

– Zakon o mladima FBiH, Zakon o volontiranju FBiH, promocija omladinskog poduzetništva, saradnja s kolegama iz Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka na izradi treće omladinske politike Republike Srpske, samo su ilustracija koliko se zalažemo za bolji položaj mladih u BiH – kazala je Vučković.
Strategija prema mladima

Strategija je svojevrsni plan u FBiH za unapređivanje položaja mladih od 2016. do 2020. godine. Obuhvatit će oblasti kao što su rad, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, obrazovanje i nauka mladih, socijalna briga o mladima, zdravstvena zaštita mladih, sigurnost mladih, kultura i sport mladih i aktivizam mladih.
Katastrofalni podaci

Više od 67 posto mladih u BiH nezaposleno
79 posto mladih ne vjeruje da će obrazovanje koje su stekli ili još stječu pomoći da se zaposle u struci
43 posto mladih misli da će njihov standard ostati isti ili će se pogoršati u budućnosti

mojportal.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/