Čestitka načelnika Bugojna Hasana Ajkunića povodom obilježavanja 15. aprila Dana Armije R BiH

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

„Svim borcima i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, svim šehidskim porodicama i invalidima odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92.-’95., svim bosanskohercegovačkim patriotima u Bugojnu i Bosni i Hercegovini, čestitam 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tačno prije dvadesetisedam godina, 15. aprila 1992. godine, od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Njena svrha bila je odbrana svih Bosanaca i Hercegovaca, kao i očuvanje cjelokupnosti teritorije Bosne i Hercegovine, kao suverene, nezavisne i slobodne države svih njenih građana.

Skoro goloruki Bosanci i Hercegovci tada su se suprostavili četvrtoj sili u Evropi koju su činili Jugoslovenska narodna armija i paravojne jedinice sastavljene od domaćih i stranih pripadnika bliskih tadašnjem režimu.

Sve ono što su do potpisivanja mirovnog Dejtonskog sporazuma uradili građani naše države u svjetskim vojnim analima okarakterizirano je kao čudo bosanskog otpora. Bugojno je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu izgubilo najhrabrije sinove i kćeri pripadnika ARBiH, što svjedoči i 349 imena ispisanih na Centralnom šehidskom mezarju, a 317 boraca su postali invalidi.

Zato je obilježavanje ovakvih godišnjica obaveza da se prisjetimo svih patriota, koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali svoje živote, kao i svih preživjelih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Hvala svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu.

Koristim priliku da pozovem građane Bugojna, koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju kao svoju domovinu, da 15. aprila 2019. godine u 10 sati, u Centralnom šehidskom mezarju položimo cvijeće i odamo počast svim poginulim bugojanskim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine.”

S poštovanjem, OPĆINSKI NAČELNIK

Hasan Ajkunić, prof.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o