Čestitamo: Bosanka Aida Čopra odbranila doktorat na Sorboni

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Bosna i Hercegovina ima još jednu doktoricu nauka, Aida Čopra odbranila je doktorat u oblasti romanistike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorboni.

Ovu informaciju na svom portalu objavio je Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu.

“Bosna ponosna! BiH ima još jednu doktoricu nauka: Aida Čopra odbranila doktorat u oblasti romanistike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorbonne Université – Faculté des Lettres.

Njen doktorat “Savremeni teatar u svjetlu Commedia dell'Arte” je međunarodnog karaktera i saradnja izmedju Univerzitet Sorbona / Univerzitet u Bonu / Univerzitet u Firenci. Istraživačka laboratorija: EA 1496.

Commedia dell'Arte je bio rani oblik profesionalnog pozorišta, koji potiče iz italijanskog pozorišta. Bio je popularan širom Evrope između 16. i 18. vijeka. Ranije se zvala “italijanska komedija”, a poznata je i kao commedia alla maschera, commedia improvviso i commedia dell'arte all'improvviso.

Aida istražuje postojanje ove forme umjetnosti u modernom pozorištu: da vidi koji su njeni sastavni elementi još prisutni. Fokusira se na rad Carla Bosoa, direktora, pedagoga i magistra Commedia dell'Arte u savremenoj praksi.

Aida je magistrirala na Filozofski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu: francuski i italijanski jezik i književnost. Na istom fakultetu je radila kao asistent. Od kako je na doktorskim studijama on takodjer radi kao predavač slavistike na Sorbonne Université – Faculté des Lettres.

Čestitamo Aida na odbrani doktorata na temu koja definitivno nije jednostavna i što nas predstavljaš među takvim prestižnim institucijama”, napisao je Čustović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/