Čak ni sendvič s mesom ne može preko granice BiH i Hrvatske

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Građani koji planiraju godišnji odmor ove godine van BiH prilikom prelaska granice treba da obrate pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dozvoljeno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče sa mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove proizvode. Kada su u pitanju voće, povrće, hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski, odnosno poslastičarski proizvodi, uključujući i slatkiše, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za ličnu upotrebu, pišu Nezavisne novine.

– Unošenje lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec, uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s historijom bolesti i potvrde ljekara – navodi se u uputstvu hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu da do sada nisu imali problema sa prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedozvoljnu hranu.

– Ljudi se informišu na vrijeme i neće niko rizikovati da se vrati sa granice zbog hrane – kažu u jednoj od agencija.

Pored unosa hrane, bh. građani treba da znaju i da, ukoliko putuju u zemlje EU-a i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, moraju imati biometrijski pasoš, koji važi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka. Također, treba da imaju između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im ta svota nije provjeravana.

faktor.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/