BUKVAREVIĆ: Iza protesta stoje Nikšić i Helez!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Predstavnici samozvanog Savjeta branilaca najavili su za sutra nove masovne proteste na teritoriji cijele FBiH. Prema riječima koordinatora Murata Silajdžije, okupit će 10.000 boraca. No, većina boračkih organizacija je protiv demonstracija, a iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja tvrde da su zahtjevi Savjeta nerealni i da nema novca za uvođenje naknada svim demobilisanim borcima. Policijske agencije u FBiH, kako saznajemo, u pripravnosti su.

Policijske uprave

– Ako određene policijske uprave nastave vršiti pritisak, mi ćemo povući sve svoje prijave protesta. Oni, ako ne žele koordinaciju s nama da održimo protest kao što smo to održali 25. aprila u Sarajevu, onda će imati spontana okupljanja – tvrdi Silajdžija.

murat-silajdzija

Silajdžija: Bit će kretanja i po saobraćajnicama

Dodao je da je u Sarajevu protest zakazan ispred zgrade Vlade FBiH.

– Bit će kretanja i po saobraćajnicama, po pojedinim mjestima u kantonima i općinama širom FBiH – kaže on.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević rekao je da ima saznanja da boračke organizacije koje okupljaju najveći broj boraca ne podržavaju ovaj protest.

– Upućujem poruku svim borcima da protesti nisu rješenje, a rješenje su razgovori i pregovori. Njihovi zahtjevi, naročito o boračkom dodatku od 326 KM, prevazilaze moja ovlaštenja. Borcima ne mogu obećavati ono što nije realno u budžetu i ne mogu lagati borce. Njihova tvrdnja da s njima niko ne želi razgovarati nije tačna, mi svakodnevno razgovaramo – kazao je Bukvarević.

Održan sastanak

No, ministar kaže da iza svega stoje politika i čelnici bivše vlade.

helez-zukan2mkkkk

Helez: Zašto nije uveo dodatak

– Oni koji nagovaraju borce da izlaze na ulice nemaju cilj da pomognu boračkoj kategoriji. Dokaz je da su oni najavljivali da će 25. aprila pred zgradu Vlade FBiH dovesti 10.000 boraca, a nije ih bilo ni 1.000, a tih 1.000 je politički instruirano od bivšeg ministra Zukana Heleza. Iza ovih protesta stoji Zukan Helez, koji je imao mogućnost da pomogne borcima, a sve je učinio protiv boraca. Nedavno je u Predsjedništvu SDP-a održan i sastanak koji su organizirali gospodin Nermin Nikšić i Zukan Helez, koji su sjedili s predstavnicima boračkih udruženja koja stoje iza protesta. Ja ih otvoreno pitam zašto oni nisu uveli borački dodatak za vrijeme mandata Nermina Nikšića i Zukana Heleza kada se već toliko brinu o boračkoj populaciji – zapitao se Bukvarević.

Patković: Nećemo ih podržati

Predsjednik Koordinacije temeljnih boračkih udruženja FBiH Šerif Patković za “Avaz” je kazao da je stav temeljnih boračkih organizacija da se kroz institucije treba rješavati problem, a ne jedan problem pretvarati u drugi.

– Ovi protesti su zahtjev jedne grupe udruženja i oni isključivo žele da se usvoji rezolucija, koja se po svom karakteru i obliku ne može usvajati ni u jednom našem tijelu. Mi i dalje vjerujemo da ćemo bolje pomoći boračkoj populaciji na način da dođemo do zakona u kojem će se tretirati sva ona pitanja o kojima oni govore. Ovdje su, očito, umiješani politika i niz drugih stvari koje ne pripadaju domenu boračkih prava – mišljenja je Patković.

Autor: E. HALIMIĆ/Avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/