BUGOJNO: Vodovodna i kanalizaciona mreža bit će obnovljena

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Jedna od najdužih rasprava tokom petosatne sjednice Općinskog vijeća Bugojno vođena je o usvajanju inicijative za izradu projekta obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Na ovome je insistirao Klub vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH, koji je bio i predlagač.

Neophodan projekt

Prema riječima Džemala Bilanovića iz ove stranke, Bugojnu treba ulaganje u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, jer je sadašnje stanje veoma loše.

Prema riječima Azre Karabeg, iz nadležne općinske službe, ovaj projekt je skup i dugotrajan i potrebno je osigurati najmanje 200.000 KM. S ovakvim stavom nisu se složili vijećnici SBB-a te su ponovili da je ovaj projekt Bugojnu neophodan.

Bilanović: Moramo biti spremni
Bilanović: Moramo biti spremni

– Iz Regionalnog preduzeća “Vrbas” kazali su mi da se posao može završiti za 15.000 do 20.000 KM. Zašto ne bismo tom preduzeću pružili šansu da obavi taj posao. Žalosno je da Općina nema katastar podzemnih instalacija, jer će jednog dana ovaj projekt doći na red i moramo biti spremni – kazao je Bilanović.

Javni poziv

Na kraju je usvojen prijedlog SBB-a, uz dopunu načelnika Općine Hasana Ajkunića da se formira radna grupa kako bi se mogao raspisati javni poziv za odabir izvođača radova. U njoj će biti predstavnici Općine, Vijeća, preduzeća i predlagača koji će u roku od 30 dana pripremiti materijal.

Prilikom rasprave istaknuto je da 64 posto stanovnika Bugojna koristi vodu iz gradskog sistema, dok se ostatak rasipa.

Budžet 7.387.000 KM

Bez mnogo diskusije vijećnici su usvojili i budžet Općine Bugojno za 2016. godinu u iznosu od 7.387.000 KM. Usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Autor: A. MANDŽIĆ

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/