BUGOJNO: Uskoro javni konkurs za 25 volontera

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas su se u zgradi Općine Bugojno sastali rukovodioci javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Bugojno, a domaćin sastanka bio je načelnik Hasan Ajkunić sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić i zamjenik predsjedavajućeg Salih Gurbeta te zastupnik u kantonalnoj skupštini Amir Šečibović. Cilj sastanka je realizacija zaključka Općinskog vijeća Bugojno o angažmanu volontera i njihovom stručnom osposobljavanju.

Riječ je o značajnoj inicijativi kojom se mladim ljudima u našem gradu želi dati šansa da volontiranjem steknu neophodna stručna znanja što mladima nakon završetka fakulteta često nedostaje. Ovim se želi pospješiti ostanak mladih u gradu, ali i doprinijeti stvaranju novih, kvalitetnih kadrova koji će biti konkurentni na tržištu rada. Inicijativu su pozdravili i prihvatili svi učesnici sastanka, a zastupnik u Skupštini SBK-a Amir Šečibović naglasio je da je ovo jedinstvena i pohvalna inicijativa iz Bugojna na području SBK-a te će se zalagati i za povezivanje s Kantonom odnosno višim nivoima vlasti. Na ovakav način oni koji su završili fakultete po Bolonjskom programu ali i po starom programu i nalaze se na evidenciji za zapošljavanje Biroa Bugojno imat će priliku volontirati i stručno se usavršiti angažmanom u javnim preduzećima i ustanovama. Javnim pozivom bit će obuhvaćeno 25 volontera, za realizaciju je obezbjeđeno oko 200 000 KM. Rukovodioci javnih preduzeća i upravni odbori do utorka trebaju dostaviti podatke o tome koji su njihove prioritetne potrebe za kadrovima, a danas su iskazali spremnost da se mladi u našem gradu podrže i na ovaj način.

Posebno zadovoljstvo zbog početka realizacije zaključka općinskog vijeća izrazili su Salih Gurbeta, zamjenik i Igor Vrljić predsjedavajući OV Bugojno ističući da će ovo doprinijeti razvoju i prosperitetu Bugojna.

-Ovo je samo početak podrške mladim ljudima u njihovom stručnom osposobljavanju tokom volontiranja, a u narednom periodu naći će se način da taj broj bude i veći pa i da se riješi pitanje volontiranja prosvjetnih radnika u saradnji s resornim ministarstvom. U junu bi trebao biti završen javni poziv, pripremljeni ugovori i 25 volontera bi već u 7. mjesecu uz podršku iz Budžeta trebalo da krene s angažmanom u trajanju od 12 mjeseci.Planovi su da u narednih par godina na Birou ne bude onih koji nisu volontiranjem ili na drugi način stekli stručna znanja ili pripravnički staž – istakao je načelnik Hasan Ajkunić.

U narednom periodu bit će formiran jedinstven javni poziv sa svim detaljima koji će visokoobrazovanom kadru evidentiranom na Birou zapošljavanje u Bugojnu biti omogućeno da apliciraju i dobiju priliku da stečeno znanje primijene i u praksi.

rtvbugojno.ba/Eneida Alibegović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/