BUGOJNO: “Uloga žena u političkom životu” ĐAPO: U SBB-u 62 posto članova su žene

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

“Uloga žena u političkom životu” naziv je javne tribine, koju je u Kristalnoj sali bugojanske Općine organizovao Forum žena OO Saveza za bolju budućnost (SBB) Bugojno. O ovoj temi govorili su: ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Edita Đapo, federalne zastupnice prof. dr. Jasna Duraković i dr. Anela Šestić, te članica Predsjedništva SBB-a i zastupnica u Skupštini SBK-a Edina Hrustić.

Sve više žena u politici

Po riječima ministrice Edite Đapo, zastupljenost žena u politici je poslije rata bila mala, međutim stalno raste. Savez za bolju budućnost jedna je od vodećih stranaka, koja u federalnom parlamentu ima podjednaku zastupljenost žena i muškaraca.

– U SBB-a 62 posto članstva čine žene i tu, zaista, žena svojim kvalitetom može izaći na površinu i može biti ministricom, ili zastupnicom vrlo lako. Svugdje u svijetu zastupljenost žene nije kakva bi trebala biti. Naravno, zavisi od institucionalnog sistema neke zemlje. U Švedskoj i skandinavskim zemljama žene, recimo, vladaju, dok, primjerice u Japanu ili Švicarskoj, žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene, pa čak ni u Evropskom parlemantu. Međutim, ukoliko uzmemo procent oko 21 posto, to nije dovoljno, ali to znači da žene postaju zainteresovane za politiku, da ih politika treba zanimati i da uzmu stvar u svoje ruke – poručila je ministrica Đapo.

Dobro posjećena tribina

Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova i zastupnica u PD Federacije BiH Jasna Duraković, pozdravila je odluku sve većeg broja žena da se kandidiraju na listama za naredne izbore u našoj zemlji.

– Ženama na listama poručujem i želim im svu sreću, puno uspjeha, kao i našim koalicionim partnericama, koje su na listama ove godine, da ne budu obeshrabrene, već hrabre, jake i odlučne da ustraju u tom procesu, dok ne dođemo do dana odlučivanja, kada ćemo vidjeti koliko će žena ući u gradska vijeća, i na neke rukovodeće pozicije. Ja poručujem ženama da se moramo boriti, da smo zajedno jače. Ovo je jedinstvena prilika da pokažemo koliko smo sposobne i jake, i koliko možemo biti dio tima gdje su dominantni muškarci – poručila je Duraković.

Prisutnima su se na dobro posjećenoj tribini još obratili predsjednica Foruma žena SBB-a Bugojno Elvedina Rustempašić, kandidat koalicije SBB/SDA za načelnika općine Bugojno na predstojećim izborima prof. Haris Mujić, dok su svojim dolaskom podršku ženama pružili, između ostalih, predsjednik kantonalnog odbora SBB-a Aner Begić i viječnik SBB-a u OV Bugojno Džemal Bilanović.

Autor: A. MANDŽIĆ

https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/