BUGOJNO: Svečano otvorena džamija u Zlavasti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/


Danas sa početkom u 12 sati svečano je otvorena džamija El-‘Uteka u Zlavasti u Bugojnu.

Nakon što je u 11 sati upriličen prijem gostiju u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Bugojno, krenulo se prema Zlavasti gdje je u 12 sati počeo svečani program otvaranja.

Ašere je proučio Mirnes ef. Šehić nakon čega je proučena ilahija.

Imam džemata Gračanica – Muzafer ef. Latić se obratio prisutnima na početku otvaranja uz uvodnu i pozdravnu riječ.

Zlavast zajedno sa naseljem Kordići pripada džematu Gračanica koja broji 311 članova, a samo naselje broji 64 člana islamske zajednice. Do prošle godine vjerske obrede su obavljali u mesdžidu koji je sagrađen 1971. godine na zemljištu koje je uvakufljeno od strane rahmetli Muharema Jusufspahića. Usred ratnih dešavanja mesdžid Zlavast je devastiran i od strane urbanističke komisije zabranjen za korištenje. U oktobru 2016. godine je srušen i započeti su radovi na novoj džamiji koju vidite iza mene“, poručio je između ostalog imam džemata Gračanica – Muzafer ef. Latić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Bugojno Haris Mujić:

Pripala mi je velika čast i zadovoljstvo da vam izrazim dobrodošlicu na svečano otvorenje džamije El-‘Uteka. El-‘Uteka znači oni koje je Allah dž.š. oslobodio od kazne u vatriJa se nadam da će ova džamija krasiti ovaj dio našeg Bugojna, ona je na samom ulazu. Molim Allaha dž.š. da nas sve nagradi za ovaj hairli projekat i ovu aktivnost”, dodao je između ostalog predsjednik Medžlisa islamske zajednice Bugojno, prof Haris Mujić.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić u svome obraćanju je rekao:

“Želim kao načelnik da se osjećam komotno u svojoj Zlavasti, svaki pedalj naše Općine Bugojno je i dio mene. Ja sam ponosan na vas ovdje. Vjerski objekti su objekti koji garantaju opstanak muslimana bošnjaka. Nemojte to zaboraviti. Zašto u svim ratovima prvo se ruše vjerski objekti. Nemojmo nikad zaboraviti ko smo, šta smo. Samo na taj način moći ćemo budućim generacijama prenositi koja je obaveza da uče i slušaju i da budu bolji i časniji ljudi od nas. Ja sam ponosan na ove mještane. Ovo je jedan od najorganizovanijih džemata u Općini Bugojno”, istakao je između ostalog načelnik Bugojna prof. Hasan Ajkunić.

“Ovo naselje po broju stanovnika nije veliko naselje, ali danas ste imali priliku da vidite da ono ima srce, dušu, da ima stanovnike kojima džamija leži u srcu. Ovdje je uvijek bilo onih koji su rado dolazili u džamiju i obavljali u njoj islamske propise. Nadam se da će ona biti njihova radost i da im neće biti težak svjedok na Kijametskom danu. Kako reče Sultan Mehmed El-Fatih, dok god čujete žamor djece u zadnjim safovima, nije me strah za budućnost Islama”, kazao je između ostalog glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut.

Predstavnik donatora Ibrahim El-Bedr se obratio prisutnima:

“Danas svjedočimo i radujemo se s vama ovom svečanom trenutku i otvaranju ovog hairli mubarek projekta koji bi trebao da bude svjetlost budućim generacijama. Tu smo da prenesemo selame, želju i volju kuvajtskog naroda koji je od početka sa vama ovdje u ovim projektima i u narednom periodu će biti sa vama i biti na raspolaganju u realiziranju mnogobrojnih projekata. Želim da vam prenesem poruku i tražim od vas da ovo bude mjesto gdje će se sticati znanje i odgajati nove generacije koje će biti umjerene kao što je to u hadisima poslanik a.s. uputio i ono što treba da krasi ovakve i slične projekte, to su džamije”, istakao je između ostalog Ibrahim El-Bedr.

“Mi ovi koji predstavljamo IZ s vama i našim prijateljima došli smo da otvorimo jednu od 20 džamija koju zajedno sa njima gradimo po BiH. Jučer smo jednu otvorili, danas ćemo još jednu u Jajcu otvoriti i predstoji nam još nekoliko da ih otvorimo. Na ovaj način IZ pokazuje da ima prijatelje kako među vama tako i u svijetu. IZ putem svoje vakufske direkcije ima mnogo prijatelja koji nastoje pomoći našem običnom čovjeku, našem narodu, našoj lokalnoj zajednici, na ovaj način mi pokazujemo da učestvujemo u razvoju lokalne zajednice. Volimo Islam, volimo svoju naciju i volimo državu Bosnu i Hercegovinu, ona je naša, ako se mi ne budemo borili za nju, ko će onda”, rekao je između ostalog direktor Vakufske direkcije, dr. Senaid Zaimović.

“U zadnjih 20-ak godina veliki broj džamija se izgradio. To nas raduje i nadamo se akoBogda da nećemo više nikad doživjeti da nam ruše džamije i vjerske objekte. Džamije su mjesta gdje se učimo hajru, dobru, suživotu. Džamije su mjesta gdje nećemo čuti ono što je loše. One su naše škole, naše medrese, naši univerziteti. Kroz džamije se odgajaju i naša djeca, mi, odgajaju se svi. Svi treba da budemo radosni i veseli što danas prisustvujemo svečanom otvorenju džamije u Zlavasti”, kazao je Muftija travnički, dr. Ahmed Adilović.

Pristupilo se dodjeli zahvalnica i priznanja nakon čega je svečano otvorena džamija El-‘Uteka u kojoj je proučen ezan i klanjan podne namaz.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/